Hlavní obsah

Mladíka, který v Kenoshe zastřelil dva lidi, zprostila porota všech obvinění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kenosha

Osmnáctiletý Američan Kyle Rittenhouse, který loni v srpnu během demonstrací v americkém městě Kenosha zastřelil dva protestující a jednoho zranil, byl porotou ve státě Wisconsin zproštěn všech obvinění. Rittenhouse, jemuž v době činu bylo teprve 17 let, čelil celkem pěti obžalobám.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Kyle Rittenhouse u soudu v KenosheVideo: AP

 
Článek

Rittenhouse, který byl obžalován z vraždy prvního stupně, úmyslného zabití, neúmyslného zabití, nebezpečného ohrožování a držení zbraně bez povolení, se po vyslechnutí verdiktu zhroutil do židle a objal svého právního zástupce Coreyho Chirafisiho.

Podle žalobců se Rittenhouse choval bezohledně a v den, kdy se činu dopustil, vyhledával potíže. Mladík svou obhajobu stavěl na tom, že jednal v sebeobraně. Dvanáctičlenná porota mu po třech dnech soudu dala za pravdu.

Proces s mladíkem, který zastřelil dva lidi v Kenoshe, se rozpadá. Soudce se hádá s žalobcem

Amerika

Rozhodnutí o zproštění všech obvinění nepřekvapilo bývalého vrchního prokurátora státu New Jersey Boba Bianchiho. „Z mého pohledu se jednalo o případ sebeobrany. Tím spíš, když přihlédneme k faktu, že byl pronásledován a házeli po něm kameny či mířili zbraní. Byl dokonce udeřen skateboardem do hlavy,“ vysvětloval CNN.

Rittenhouse do Kenoshe přijel dva dny poté, co ve městě vypukly demonstrace proti rasismu a policejnímu násilí. K těm došlo poté, co jeden z policistů vážně zranil černocha Jacoba Blakea.

Mladík obviněný ze zabití je pro část Američanů hrdinou

Amerika

Rittenhouse do Kenoshe přicestoval z Illinois ozbrojen poloautomatickou puškou. U soudu to odůvodnil tím, že zbraň u sebe měl, aby ochránil před demonstranty svůj majetek. Zbraní pak 25. srpna loňského roku zastřelil 36letého Josepha Rosenbauma a 26letého Anthonyho Hubera.

„Nedělal jsem nic špatného, jen jsem se bránil,“ řekl po svém zatčení. „První člověk mi vyhrožoval, že mě zabije. U druhého jsem chtěl zastavit člověka, který se mě pokoušel zabít a sebrat mi pušku,“ dodal. Třetího člověka, 28letého Gaige Grosskreutze, postřelil. Grosskreutz proti Rittenhousovi šel s pistolí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám