Hlavní obsah

Proces s mladíkem, který zastřelil dva lidi v Kenoshe, se rozpadá. Soudce se hádá s žalobcem

Obhájci osmnáctiletého Kylea Rittenhouse, souzeného ve Wisconsinu za zastřelení dvou lidí při demonstracích v Kenoshe, požadují prohlásit proces za zmatečný poté, co soudce pokáral žalobce, že zveřejnil důkazy, které soud nepřijal.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kyle Rittenhouse čelí obvinění, že při loňských nepokojích v Kenoshe zastřelil dva lidi a jednoho zranilVideo: Reuters

 
Článek

Rittenhouse je obžalován z úmyslného zabití, neúmyslného zabití, nebezpečného ohrožování a držení zbraně bez povolení. V srpnu 2020 při protestech proti policejnímu násilí zastřelil v Kenoshe 36letého Josepha Rosenbauma a 26letého Anthonyho Hubera. Postřelil také 28letého Gaige Grosskreutze. Obhájci tvrdí, že Rittenhouse, jemuž bylo v době činu 17 let, jednal v sebeobraně.

Foto: Mark Hertzberg, ČTK/AP

Kyle Rittenhouse při křížovém výslechu

„Nedělal jsem nic špatného, jen jsem se bránil,“ řekl Rittenhouse, který na konci srpna projížděl městem, kde propukly násilné protesty, poté co policista několika ranami zasáhl černocha Jacoba Blakea. Ten skončil v nemocnici částečně ochrnutý.

V USA obvinili sedmnáctiletého mladíka, že střílel na demonstranty

Amerika

Rittenhouse vypověděl, že během protestů vystoupil z auta a šel s minimaxem k prostranství u prodejce ojetých vozů, kde hořelo. U sebe měl útočnou pušku. Na ulici se zapletl do potyčky u rabování.

„Člověk, který mě napadl jako první, mi vyhrožoval, že mě zabije,“ vypověděl mladík. Dodal, že měl pocit, že Rosenbaum po něm jde s řetězem, tak na něj vystřelil. Teprve později zjistil, že po něm nešel s řetězem, ale hodil po něm igelitku.

„Nechtěl jsem zabíjet, chtěl jsem zastavit člověka, který se mě pokoušel zabít a sebrat mi pušku,“ vypověděl Rittenhouse a rozplakal se. Podle obhájce vystřelil na Rosenbauma, když mu dal ruku na jeho pušku.

Během nepokojů ve Wisconsinu střílel 17letý mladík v ulicích z útočné pušky

Amerika

Dodal, že druhý člověk, kterého zastřelil, jménem Huber, ho praštil skateboardem a taky se mu pokusil sebrat pušku. Postřelený Grosskreutz k němu šel s pistolí. Grosskreutz před soudem uvedl, že vytáhl zbraň, protože si myslel, že zasahuje proti aktivnímu střelci. Tvrdil, že měl ruce nad hlavu.

Všichni zasažení byli běloši, stejně jako Rittenhouse.

Mladík obviněný ze zabití je pro část Američanů hrdinou

Amerika

Při středečním stání, kde obviněný poprvé promluvil, se následně do sebe pustili hlavní žalobce Thomas Binger a soudce Bruce Schroeder.

Schroeder obvinil žalobce, že porušil rozhodnutí z přípravného řízení, když zveřejnil důkazy, která soud nepřijal. Šlo o video, jak Rittenhouse dva týdny před činem komentoval střelbu na lidi, o nichž si myslel, že kradou v lékárně.

Obhajoba proto požaduje vyhlásit řízení za zmatečné. Spory mezi soudcem a žalobci jsou delší. Minulý týden Schroeder řekl, že dva zastřelení a jeden postřelený mohou být při jednání označováni za výtržníky nebo rabující, protože se ve městě rabovalo. Dodal, že podle své dlouhodobé zásady je právníci nemají označovat za oběti.

Reklama

Výběr článků

Načítám