Hlavní obsah

Lijáky ochromily New York, město je pod vodou

New York

Pozůstatkem hurikánu Ida byla bouře, která se přehnala přes New York a provázely ji extrémně vydatné deště. Během hodiny napršelo v Central Parku přes 80 milimetrů srážek. Přívalový déšť vyplavil metro a nejméně jeden člověk zemřel při částečném zřícení budovy ve čtvrti Queens, uvedla televize CNN.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: New York postihly záplavy, voda se valila metremVideo: @ICONI3, AP/Reuters

 
Článek

Starosta města Bill de Blasio vyhlásil stav nouze. „Pro město New York vyhlašuji stav nouze. Máme tu rekordní přívaly deště, silné záplavy a nebezpečné podmínky na silnicích,“ napsal na Twitteru.

Policie vyzvala obyvatele, aby nikam nejezdili a zůstali doma. „Nejezděte do záplav. Nepoužívejte metro a držte se dál od silnic,“ apeluje na obyvatele starosta.

Hurikán Ida silně udeřil v Louisianě

Amerika

Vzápětí policie vyhlásila zákaz jízdy po silnicích. Nechce, aby lidé svými vozy blokovali ulice a silnice, které by měly zůstat volné pro průjezd hasičů.

„Všechna vozidla kromě vozů záchranářů musí být v New Yorku mimo ulice a dálnice,“ uvádí vyhláška. Metro je zavřené a mnoho vlakových spojů i letů z New Yorku i New Jersey bylo zrušeno. Zhruba 5300 domácností je bez elektřiny.

Lovci hurikánů vlétli do oka Idy, než udeřila na americkou Louisianu

Amerika

Vedle New Yorku se bouře přehnala i přes stát New Jersey, kde si bleskové záplavy vyžádaly jednu oběť a tornádo ničilo domy. Ve městě Passaic utonul muž v autě, které zaplavila voda. Ostatní dva pasažéry vyprostili z vozu hasiči.

Ve městě Mullica Hill tornádo poničilo několik rodinných domů a v obci Kearny se zřítila střecha pošty, když byli uvnitř lidé. Na sociálních sítích se objevily videozáznamy z míst, kde silný vítr vyvracel stromy a strhal sloupy elektrického vedení.

Hurikán Ida obrátil proud řeky Mississippi

Koktejl

Ida dříve zasáhla Louisianu jako hurikán čtvrté kategorie na pětistupňové škále a provázel ji vítr o rychlosti až 240 kilometrů za hodinu.

Živel nad pevninou postupně slábl a přesouval se směrem na sever. V Louisianě jsou stále stovky domácností bez proudu a v New Orleansu platí noční zákaz vycházení.

Reklama

Výběr článků

Načítám