Hlavní obsah

Crew Dragon odstartovala k ISS se čtyřmi astronauty

– Mys Canaveral • Aktualizováno

K Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) letí na palubě kosmické lodi Crew Dragon Endurance čtyři astronauti. Loď vynesla do vesmíru raketa Falcon 9 společnosti SpaceX. Odstartovala ve středu večer ve 21:03 místního času (ve 3:03 SEČ) z kosmodromu na mysu Canaveral v americkém státě Florida.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Start rakety Crew Dragon k ISS se čtyřmi astronauty na paluběVideo: Reuters

 
Článek

Tři astronauty amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA), jimiž jsou Američané Raja Chari, Tom Marshburn a Kayla Barronová, doplňuje Němec Matthias Maurer vyslaný Evropskou kosmickou agenturou (ESA).

NASA oddaluje návrat lidí na Měsíc. Astronauty tam vyšle nejdříve v roce 2025

Věda a školy

Start rakety Falcon 9 s pilotovanou misí Crew-3 byl do poslední chvíle nejistý kvůli nepříznivému počasí. Na ISS by astronauti měli dorazit po 22 hodinách letu.

„Na staniční dokovací modul IDA-2 se Crew Dragon se čtyřčlennou posádkou připojí zítra (v pátek) okolo 1:10 SEČ,” upřesnil na Twitteru popularizátor kosmonautiky Michal Václavík z České kosmické kanceláře a ČVUT v Praze.

S končící posádkou se minuli

Start rakety, původně plánovaný na konec října, byl několikrát odložen kvůli špatnému počasí a rovněž blíže nespecifikovaným zdravotním obtížím jednoho z astronautů.

Do Mexického zálivu dosedla vesmírná loď Crew Dragon se čtyřmi astronauty

Amerika

Ti se kvůli zpoždění na ISS nestihli vystřídat s další čtyřčlennou posádkou, která stanici opustila již tento týden v pondělí a v úterý pak přistála na Zemi. Orbitální komplex momentálně obývají dva Rusové a jeden Američan.

Jde nyní o třetí operační misi na ISS, kterou firma SpaceX pro NASA zajišťuje. Celkově je to popáté, co společnost Elona Muska vynesla lidi do vesmíru.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám