Hlavní obsah

Černošská chicagská starostka selektovala novináře na základě etnického původu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chicago

Černošská chicagská starostka Lori Lightfootová se stala terčem kritiky, když se rozhodla poskytovat rozhovory ke dvěma letům ve funkci jen novinářům jiné barvy pleti než bílé. Sama to zdůvodňovala tím, že chtěla poukázala na malou diverzitu v médiích. Nyní ale čelí tvrdé kritice a její přístup se nelíbí ani asociacím černošských a hispánských novinářů, uvedla stanice CNN.

Foto: Charles Rex Arbogast, ČTK/AP

Chicagská starostka Lori Lightfootová na snímku z roku 2020.

Článek

„Rozhodla jsem rozbít status quo, který tolikrát selhal. A není to jen na radnici,“ uvedla starostka na Twitteru. „Je škoda, že v roce 2021 jsou radniční zpravodajové ve velké většině bílí ve městě, kde se více než polovina obyvatel považuje za černé, Latince, Hispánce, asijsko-pacifické nebo původní Američany,“ dodala s tím, že v mediální sféře chybí diverzita.

Zpravodaj listu Chicago Tribune Gregory Pratt, který má na starosti dění na chicagské radnici, sdělil stanici CNN, že noviny rozhovor se starostkou zrušily z etických důvodů. „Naše noviny se ho rozhodly zrušit, protože nemáme pocit, že by bylo adekvátní, aby nám představitel vlády říkal, koho máme poslat na rozhovor,“ uvedl Pratt, který je latinskoamerického původu.

Studenti v USA nabízeli černošské spolužáky na virtuálním „trhu s otroky”

Amerika

Dodal, že mu byl rozhovor se starostkou nabídnut, ale nebyl informován o tom, že Lightfootová vylučovala novináře na základě rasy: „Neřekli mi, že tam byla taková podmínka. Nevěděl jsem o tom, dokud to nezačalo probublávat mezi dalšími zpravodaji, kteří byli odmítnuti.“

Pratt dodal, že starostka má „naprostou pravdu, když říká, že je v médiích problém s diverzitou“, ale dodal, že její vyjádření vyvolalo „velmi polarizující reakce“.

Starostka uvedla v dvoustránkovém dopise, který poslala médiím 19. května, že ve svém dospělém životě dělala všechno, co mohla, aby bojovala za diverzitu a inkluzi, a pozice starostky ji postavila do „unikátní situace“, kdy se mohla zaměřit na toto téma. Dodala, že země od jejího zvolení do funkce čelila „historickému zúčtování se systematickým rasismem“ a nevypadá to, že se toho média v Chicagu chopila.

Minneapolis rok po Floydově smrti. Kriminalita narostla, radnice chce víc policistů

Amerika

Starostku ale kritizovala i Národní asociace černých novinářů, i když uznala, že její vyjádření „kladou do centra pozornosti volání pro silnějším závazku k diverzitě, rovnosti a inkluzi v mediálním průmyslu“. Národní asociace hispánských novinářů pak uvedla, že nemůže omluvit omezení pro přístup tisku na základě rasy nebo etnického původu žurnalisty.

Reklama

Výběr článků

Načítám