Hlavní obsah

Chicago se změnilo ve válečnou zónu. Rabování a stovka zadržených

Novinky, mso
Chicago

Americké Chicago připomíná válečnou zónu. V noci na pondělí vzaly stovky lidí útokem obchody. Výsledkem této „čiré kriminality“, jak ji popsal policejní superintendant David Brown, je 13 zraněných strážníků a stovka zatčených.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Po rabování zatkli v Chicagu 100 lidí (video je bez zvuku)Video: AP

 
Článek

Obchodní čtvrť Magnificent Mile po nočním řádění vypadala, jako kdyby ji zasáhlo menší zemětřesení. Výlohy obchodů jsou zničené, na ulicích je nepořádek. „Tohle nebyl žádný organizovaný protest, ale čirá kriminalita,“ řekl Brown.

V centru města teď zůstanou až do odvolání početné policejní hlídky.

Válka gangů v Chicagu: 15 postřelených zraněných na pohřbu

Amerika

Při střetu lidí s policií se navíc ozývala i střelba, kterou podle Browna zahájil muž, který pálil na strážníky. Napětí se stupňovalo také kvůli nepravdivému příspěvku na Facebooku, který obsahoval video, jež chybně uvádělo, že policie v Chicagu zastřelila 15letého chlapce.

Krizi odstartoval koronavirus

Poblíž obchodní čtvrti se navíc začala tvořit kolona aut. Řidiči reagovali na výzvu na sociálních sítích a přijížděli směrem k obchodní čtvrti. Dav se postupně rozrůstal, lidé začali rabovat obchody a odcházeli s přeplněnými taškami.

Foto: Ashlee Rezin-Garcia, ČTK/AP

Lidé v Chicagu vyrabovali několik obchodů.

Nespokojenost místních obyvatel postupně vzrůstá několik měsíců. Situace ve městě, které i běžně bojuje s vysokou kriminalitou, se začala zhoršovat s omezeními kvůli koronaviru. Když se postupně od poloviny března začaly uzavírat obchody, restaurace, ale i leckterá oblíbená turistická místa ve městě, brali to lidé v poklidu. Tušili, že se jedná o dočasná opatření.

Foto: Kamil Krzaczynski, Reuters

Policisté v Chicagu blokují ulici.

Jenže uběhlo pět měsíců a situace se o moc nezlepšila. Frustrace lidí narostla. Mnoho jich stále pracuje z domu, navíc do koronavirové pandemie se ještě „připletla“ smrt černocha George Floyda v Minneapolisu, která po celé zemi, a Chicago nevyjímaje, přinesla mohutné protesty proti rasismu a policejním metodám.

Horší než Afghánistán

Že v Chicagu není zrovna bezpečno, dokládá statistika z července. Za měsíc přibylo 105 vražd, což je o 139 procent víc než o rok dříve. Policisté zaznamenali také 406 střelných incidentů, které vedly nejméně ke zraněním. I v tomto případě se jedná o 75% nárůst oproti loňsku.

Foto: Ashlee Rezin-Garcia, ČTK/AP

Poničená výloha McDonaldu v Chicagu.

Pomoc nabídl i prezident Donald Trump, který do města vyslal federální agenty. „Je to tam horší než v Afghánistánu,“ komentoval to.

Samotní obyvatelé města jsou frustrovaní a neočekávají, že se situace rapidně do listopadových prezidentských voleb změní. Pomoci by mohlo postupné otevírání obchodů, a hlavně úspěšné řešení koronavirové krize. Ta totiž Spojené státy zasáhla suverénně nejvíc na celém světě.

Reklama

Výběr článků

Načítám