Hlavní obsah

Válka gangů v Chicagu: 15 postřelených zraněných na pohřbu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chicago

Patnáct zraněných si v úterý večer vyžádala přestřelka na pohřbu ve čtvrti Auburn Gresham na jihu Chicaga. Podle policie začali na skupinu lidí před pohřebním ústavem střílet neznámí útočníci z projíždějícího kradeného auta, někteří z účastníků pohřbu palbu opětovali. Policie střelbu považuje za součást boje mezi dvěma gangy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Střelba na pohřbu v ChicaguVideo: Reuters

 
Článek

V úterý se na místě konal pohřeb muže, který byl zastřelen minulý týden v jiné části Chicaga a byl členem gangu.

Kolem 18:30 projíždělo kolem místa pohřbu černé auto, ze kterého začali střílet na účastníky pohřbu. Střelba pokračovala do té doby, než auto narazilo do jiného vozu. Jeho posádka utekla různými směry, uvedl policista Eric Carter, podle kterého bylo auto kradené. Na místě bylo nalezeno šedesát nábojnic.

„Viděla jsem tělo vedle těla. Venku je válka,” řekla stanici CBS Arnita Jederová, která zaslechla výstřely, zatímco se doma dívala na televizi. „Je to absurdní, všechny ty útoky, co se tady dějí. Musí to skončit. Zraněno bylo deset žen a pět mužů ve věku od 21 do 65 let. Jedna žena byla zasažena více střelami a bojuje o život. Několik postřelených je ve vážném stavu. Zatím není jasné, zda byli zasaženi i náhodní kolemjdoucí, či pouze účastníci pohřbu.

Zatím nebyl nikdo zatčen, ale policisté už v úterý v noci vyslýchali jednoho podezřelého, uvedl policejní velitel Hector Alfaro. Podle policie jsou v případu tři podezřelí.

Detektiv Brendan Deenihan médiím řekl, že pohřbívaný 31letý Donnie Weatheresby byl minulý týden zastřelen při palbě z auta ranami do hlavy a hrudi. I on byl zastřelen v odvetu za zabití jiného člověka.

Ani policie útoku nezabránila

Agentura AP napsala, že se střílelo, i když na místě hlídkovaly dva policejní vozy, což je v Chicagu běžné preventivní opatření v případě pohřbu členů některého z gangů.

O ochranu žádala zakladatelka organizace Matky proti bezcitnému násilí. Upozorňovala na možné násilí během pohřbu. Varovala před tím i na sociálních sítích, ale stejně se střelbě nepředešlo.

Foto: Tyler LaRiviere, ČTK/AP

Chicagská policie před obřadní síní, kde se střílelo.

 Vlna gangsterských vražd

Lokální média hovoří o jednom z nejhorších případů masové střelby z poslední doby. Chicago má se střeleckými útoky problémy dlouhodobě, v posledních týdnech se ale situace zhoršila. Na konci května zažilo několikamilionové město nejkrvavější den za poslední desetiletí, když bylo za 24 hodin zastřeleno 18 lidí.

O víkendu podle AP v Chicagu postřelili 63 lidí, z nichž 12 nepřežilo.

„Příliš mnoho lidí trpělo,” komentovala „další nesmyslnou tragédii” starostka Lori Lightfootová. „V ulicích je příliš mnoho zbraní a v rukou je mají ti, co by je nikdy mít neměli,” dodal.

Superintendant David Brown ve středu uvedl, že ve městě je 55 velkých gangů se 117 000 členy.

Ve hře jsou federální posily

Násilí v Chicagu v posledních dnech komentuje i americký prezident Donald Trump, který navrhl nasazení federálních bezpečnostních složek v ulicích města. Starostka Lightfootová ale tuto ideu zpočátku nevítala, ale v úterý uvedla, že její město vítá „skutečnou spolupráci”.

AP s odvoláním na nejmenovaného činitele obeznámeného s plánem napsala, že ministerstvo pro vnitřní bezpečnost chce do Chicaga poslat asi 150 agentů jedné ze svých složek. Místní policii prý mají v boji s kriminalitou podporovat nejméně dva měsíce.

Reklama

Výběr článků

Načítám