Hlavní obsah

Cestování do USA pouze s očkováním, zvažuje Bílý dům

Novinky, mso
Washington

Cestování do Spojených států se možná ztíží. Bílý dům totiž podle informací deníku Washington Post diskutuje o variantě povinného očkování pro všechny cestující ze zahraničí. Do USA se aktuálně dá cestovat také s PCR či antigenními testy.

Foto: Profimedia.cz

Letadlo společnosti American Airlines.

Článek

„Tato varianta je na stole a debatujeme o ní,“ připustil ředitel Národního institutu pro alergie a infekční nemoci a poradce prezidenta Joea Bidena Anthony Fauci.

Podle dvou úředníků obeznámených se situací, na které se Washington Post odkazuje, se jedná o další plán, jak přesvědčit více Američanů, aby se nechali očkovat. Nemuselo by totiž zůstat jen u zahraničních cestujících, podle zdrojů deníku je ve hře také povinnost očkování i při vnitrostátních letech.

Debata o povinné vakcinaci pro cestující letadlem je podle zdravotních expertů logická a ukazuje na Bidenovu snahu balancovat mezi potřebami veřejného zdraví a ekonomickými a politickými dopady.

Cestující jásali, když posádka nechala vyvést z letadla pár bez roušek

Cestování

Ať už se tento boj Bidenovi daří jakkoli, jeho nejbližší poradci doporučují zavést další opatření, která by přesvědčila více Američanů o nutnosti očkování. Stále zůstává více než 70 milionů obyvatel, kteří vakcinaci nepodstoupili.

Biden už minulý týden oznámil povinnost očkování pro všechny federální zaměstnance a většinu zdravotníků. Zavést povinnou vakcinaci při cestování letadlem, to by byl ale velký krok, na což poukazuje už jen neshoda v rámci jeho poradců.

Biden kritizoval nenaočkované Američany

Amerika

Fauci například v nedávném rozhovoru pro The Skimm tento nápad podpořil. „Souhlasím s ideou, že by se člověk, který nasedne do letadla s ostatními cestujícími, měl nechat očkovat,“ řekl.

Personální šéf Bílého domu Ron Klain naproti tomu uvedl, že je podobný krok nepraktický a zbytečný.

S rychleji se šířící variantou koronaviru delta se lidé v USA začali v posledních týdnech znovu častěji očkovat. Ke kolektivní imunitě ale mají Američané stále daleko, aktuálně má ukončené očkování 54 procent populace ve věku od 12 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám