Hlavní obsah

Biden ztrácí před primárkami v New Hampshire podporu

Washington

Podpora někdejšího amerického viceprezidenta Joea Bidena mezi voliči Demokratické strany a nezávislými oproti minulému týdnu poklesla o pět procentních bodů na 17 procent. Podle průzkumů by Biden v úterních primárkách ve státě New Hampshire mohl být až pátý.

Foto: John Locher, ČTK/AP

Joe Biden

Článek

Do čela průzkumu, který agentura Ipsos uskutečnila mezi nezávislými voliči a voliči registrovanými jako demokraté od 6. do 10. února, se dostal senátor Bernie Sanders. Oproti minulému týdnu si připsal jeden procentní bod.

SPECIÁL: Americké primárky 2020

Speciály

Sanders před týdnem v Iowě, kde začal souboj o nominaci na prezidentskou kandidaturu demokratů, skončil na druhém místě těsně za někdejším starostou South Bendu v Indianě Petem Buttigiegem. Ten v nynější anketě získal osm procent. Jedenáct procent dostala senátorka Elizabeth Warrenová, pět procent newyorský podnikatel Andrew Yang a tři procenta senátorka Amy Klobucharová.

Velké zisky v podobě šesti procentních bodů na aktuálních 15 procent zaznamenal miliardář a mediální magnát Michael Bloomberg.

Průzkum podle agentury Reuters potvrdil setrvalý pokles podpory pro Bidena, dosavadního favorita souboje demokratů, který v Iowě skončil na čtvrtém místě za třetí Warrenovou.

Hlasy z Iowy jsou sečteny, na prvním místě je těsně před Sandersem Buttigieg

Volby USA

Na druhý dotaz, který z uchazečů o demokratickou nominaci by jako stranický kandidát mohl v listopadových volbách porazit republikánského prezidenta Donalda Trumpa, odpovědělo 21 respondentů shodně, že Biden i Sanders. Ve vítězství Bloomberga pak věřilo 15 procent dotazovaných. Pro Bidena je sdílená příčka se Sandersem velkým propadem, před týdnem o jeho vítězství nad Trumpem nepochybovalo 30 procent účastníků průzkumu.

Hlasování v New Hampshire

Po americkém státě Iowa rozhodují o prezidentském kandidátovi Demokratické strany obyvatelé státu New Hampshire. Průzkumy staví do role favorita senátora Bernieho Sanderse, na kterého se ale dotahuje bývalý starosta South Bendu v Indianě a překvapivý vítěz z Iowy Pete Buttigieg.

O době hlasování si jednotlivé obce rozhodují samy, volební místnosti ale musí být otevřené v době od 11:00 do 19:00 místního času (17:00 až středa 01:00 SEČ). Volbu tradičně zahájí malé obce Dixville Notch a Hart's Location, které pořádají půlnoční hlasování (dnes v 06:00 SEČ).

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Les Otten čeká v newhampshireském Dixville Notch, až bude moci odvolit.

V New Hampshire s 1,3 milionu obyvatel se v případě demokratů hraje o 24 delegátů, kteří na červencovém stranickém sjezdu v Milwaukee budou vybírat prezidentského kandidáta.

Reklama

Výběr článků

Načítám