Hlavní obsah

Biden podepsal zákon o masivních investicích do infrastruktury

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Joe Biden při slavnostním ceremoniálu v Bílém domě dokončil schválení balíčku rozsáhlých investic do infrastruktury ve Spojených státech. Při podpisu příslušného návrhu zákona Američanům vzkázal, že opatření změní jejich životy k lepšímu. Bilionový investiční plán je podle něj důkazem, že dvě politické strany ve Washingtonu dokáží spolupracovat.

Foto: Susan Walsh, ČTK/AP

Joe Biden při slavnostním ceremoniálu na jižním trávníku Bílého domu

Článek

Balík se v rozděleném Kongresu rodil několik měsíců za složitých vyjednávání Bílého domu s demokratickými i republikánskými zákonodárci. Senát jej schválil už v srpnu a Sněmovna reprezentantů připojila svůj souhlas před deseti dny. Při obou hlasováních se k zákonodárcům Demokratické strany připojila i část republikánů.

„Tento návrh je důkazem toho, že navzdory cynikům jsou demokraté a republikáni schopni se spojit a dosáhnout výsledků,” řekl prezident Biden při ceremoniálu na jižním trávníku Bílého domu. V projevu prezentoval schválení zákona jako „kolosální krok kupředu” a odpověď pro Američany, kteří jsou unaveni „hašteřením ve Washingtonu” a chtějí, aby se politické vedení země zaměřilo na jejich základní potřeby. „Amerika je zase v pohybu a vaše životy se změní k lepšímu,” dodal Biden.

Bidenův plán na povinné očkování ve firmách narazil

Amerika

Podepsaný návrh rámuje výdaje v celkové výši okolo bilionu dolarů (přes 22 bilionů korun) během několika následujících let, nicméně nově vyčleňuje „jen” 550 miliard dolarů. Z nich je 110 miliard určených na obnovu a stavbu silnic a mostů, 66 miliard chce Washington napumpovat do železnic a dalších 39 miliard do veřejné dopravy.

Ambice byly větší

Další velké programy se týkají posílení infrastruktury v energetice a vodohospodářství, rozšíření kvalitního internetového připojení a zvyšování odolnosti různých druhů infrastruktury vůči dopadům klimatických změn.

Americká sněmovna schválila plán na rozvoj infrastruktury

Amerika

Schválení masivních investic je pro Bidena významný úspěch, finální verze balíku je ovšem výrazně méně ambiciózní než původní prezidentův plán a podle deníku The New York Times se nedotýká celé šíře oblastí, kde by byly finanční injekce potřebné.

„Bylo zapotřebí kompromisů pro získání hlasů velké skupiny republikánů v Senátu a prezidentovy představy o investicích do tzv. lidské infrastruktury, jako je domácí zdravotní péče, a posílení infrastruktury v zemi v souvislosti s klimatickými změnami byly nakonec zredukovány či zcela vypuštěny,” vysvětluje list.

Náročná vyjednávání stále pokračují v případě druhého výdajového balíku, který společně s infrastrukturním plánem tvoří kostru Bidenovy domácí agendy. Soubor sociálních a environmentálních programů, který chtějí demokraté prosadit bez jakékoli republikánské podpory, zatím neprošel Sněmovnou reprezentantů ani Senátem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám