Hlavní obsah

Americká sněmovna schválila plán na rozvoj infrastruktury

Washington

Americkou sněmovnou reprezentantů prošel v pátek pozdě večer místního času plán o rozvoji infrastruktury ve výši jeden bilion dolarů (21,8 miliardy korun). Jedná se o menší ze dvou výdajových balíků prosazovaných prezidentem Joem Bidenem. Na plánu se už dohodli demokraté a republikáni v Senátu a nyní ho musí podepsat prezident.

Foto: Mike Segar , Reuters

Budova Kapitolu

Článek

Balík zaměřený na infrastrukturu dolní komorou prošel v poměru 228 ku 206 hlasů. Pro hlasovalo i 13 veskrze umírněných republikánů. Proti se postavilo šest demokratů z progresivního křídla, například Alexandria Ocasiová-Cortezová.

Hlasování o sadě sociálních a ekologických programů v celkovém objemu 1,85 bilionu dolarů, jež chtělo vedení demokratů taky prosadit v pátek, bylo nakonec odloženo, protože umírnění centrističtí demokraté požadovali nestranný odhad nákladů na toto rozsáhlé opatření od Rozpočtového úřadu Kongresu (CBO).

Umírnění zákonodárci později souhlasili s podporou tohoto návrhu zákona, pokud budou odhady CBO v souladu s předběžnými čísly, která poskytli analytici. Hlasovat by se o něm mělo v týdnu od pondělí 15. listopadu. Výměnou za to progresivní křídlo souhlasilo s tím, že podpoří opatření týkající se infrastruktury, které několik měsíců blokovalo ve snaze vyvinout tlak na umírněné, aby podpořili opatření týkající se sociální oblasti a životního prostředí.

Bidenovi po afghánském debaklu nevěří více než polovina Američanů

Amerika

O průlom se postaral Biden, který kvůli vyjednávání odložil cestu do dovolenkového sídla na Rehoboth Beach, a vedoucí představitelé Sněmovny reprezentantů. Pro amerického prezidenta jde o velký úspěch.

Dvojice projednávaných návrhů tvoří kostru domácích plánů prezidenta Bidena. Oproti původním prezidentovým představám jsou však oba balíky ve své současné podobě výrazně méně ambiciózní. Objem plánovaných investic do infrastruktury během složitých vyjednávání v Senátu spadl na zhruba bilion dolarů, aktuální objem sociálního a ekologického plánu zase odpovídá přibližně polovině původní částky navrhované Bílým domem.

Reklama

Výběr článků

Načítám