Hlavní obsah

Americký Nejvyšší soud projedná kauzu Trumpových finančních záznamů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Nejvyšší soud USA se v úterý začne zabývat tím, zda může prezident Donald Trump bránit své účetní firmě a dvěma svým bankám ve zveřejnění svých finančních záznamů včetně daňových podání. Tyto dokumenty si vyžádaly výbory Sněmovny reprezentantů a prokurátoři města New York. Trumpovi právníci tvrdí, že je americký prezident imunní vůči trestnímu vyšetřování a obsílkám Kongresu. Kauza je jedním z nejvýznačnějších sporů mezi zákonodárnou a výkonnou mocí za dlouhá léta.

Foto: Patrick Semansky, ČTK/AP

Americký president Donald Trump

Článek

Účetní firma i banky již naznačily, že pokud soud uzná požadavky o poskytnutí finančních záznamů za oprávněné, tak je vydají. To by mohlo nahrát Trumpovým oponentům, kteří v takovém případě jeho záznamy pravděpodobně zkusí využít v nadcházející kampani před listopadovými prezidentskými volbami. Opačné rozhodnutí soudu by pak zaručilo, že Trumpova daňová přiznání zůstanou ještě nějakou dobu utajena.

Výsledek rokování však nemusí být tak jednoznačný. Soudci se již dříve zabývali tím, zda není vztah Sněmovny reprezentantů a prezidenta politickou otázkou, o níž soudní moci nepřísluší rozhodovat.

Trump čelí dalšímu tlaku na zveřejnění příjmů

Amerika

Pokud by došel tribunál k názoru, že rozepři nemůže rozsoudit, neměl by Trump žádný nástroj, jak účetní firmě a bankám ve zveřejnění záznamů zabránit. Zároveň by však zákonodárci ztratili způsob, jakým vymáhat dodržování svých obsílek zaslaných vládním činitelům. Představitelé prezidentské administrativy by tak mohli výzvy Kongresu ignorovat bez obavy ze soudních sporů.

Trump opakovaně odmítá zveřejnit daňová záznamy, i když to předchozí prezidenti běžně dělali

Kongresmani mají právo vidět Trumpovo účetnictví, rozhodl soud

Amerika

.

Soudci se vzhledem k pandemii covidu-19 nesejdou k jednání osobně, stání se odehraje formou telekonference, kterou budou některá americká média živě přenášet.

Reklama

Výběr článků

Načítám