Hlavní obsah

Panikaří už i Američané. Ze strachu před koronavirem vykupují obchody

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Panika v souvislosti s koronavirem už dolehla i na Američany. Lidé po celé zemi začali vykupovat obchody. Zájem je zejména o trvanlivé potraviny a hygienické pomůcky, uvedl Daily Mail. Ve Spojených státech bylo v sobotu ráno zaznamenáno celkem 335 případů nakažení virem Sars-CoV-2.

Foto: Yichuan Cao

Lidé v Kalifornii vykupují trvanlivé zboží

Článek

Lidé míří do obchodů, aby si udělali zásoby, než se situace ohledně situace koronaviru v zemi zhorší. Nedočkaví zákazníci stojí před obchody dlouhé fronty ještě před začátkem otvírací doby.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Zaměstnanci supermarketů pracují celou noc, aby do regálů dodali nejčastěji žádané věci. Jedná se zejména o toaletní papíry, balené vody a ubrousky.

Zákazníci se na nás obracejí s žádostmi o zboží, která by jim pomohla přečkat případnou karanténu.
Analytik firmy Costco Richard Galanti

Zřejmě nejhorší byla situace v Kalifornii, kde se do soboty vyskytlo téměř 70 případů nákazy koronavirem a pro celý stát platí stav ohrožení, a Miami. Tam pro změnu v pátek večer zemřeli na nemoc Covid-19, způsobenou koronavirem, dva starší lidé.

„Zákazníci se na nás obracejí s žádostmi o zboží, která by jim pomohla přečkat případnou karanténu kvůli koronaviru,“ potvrdil televizi KTLA-TV analytik firmy Costco Richard Galanti.

Prodejny této společnosti dokonce musely zpřísnit příděly u vybraného zboží, zejména mouky, cukru a rýže, aby se dostalo na více lidí. Společnost ve čtvrtek oznámila, že její náklady za únor vzrostly oproti loňskému roku o závratných 12,4 procenta.

Foto: Mark Thiessen, ČTK/AP

Obchody ve Spojených státech omezují příděly u vybraného zboží

Zisk Costca se podle analytika banky UBS rapidně zvedne: „V ziscích bude v březnu mezi předními společnostmi, protože lidé upřednostnili méně cest do obchodů, ale nakupují za výrazně vyšší sumy.“

Ve Spojených státech na následky koronaviru zemřelo zatím 17 lidí, počet nakažených vystoupal na 335. Celosvětově virus napadl přes 102 tisíc lidí, více než polovina z nich se už vyléčila. Zemřelo bezmála 3500 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám