Hlavní obsah

Trumpova vyjádření vyvolala spekulace ohledně omilostnění aktérů ruské kauzy

Americký prezident Donald Trump v sobotní sérii rozhořčených komentářů k vývoji vyšetřování takzvané ruské kauzy, která se dotýká i jeho rodiny, napsal na Twitteru, že hlava Spojených států má pravomoc kohokoli omilostnit. To ještě více podpořilo spekulace, že Trump zvažuje milost pro svou rodinu, poradce a dokonce i pro sebe. V noci na neděli nicméně prezidentův právní tým uvedl, že se touto možností vůbec nezabývá, napsala agentura AP.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Donald Trump

Článek

„Každý se shodne na tom, že prezident USA má kompletní pravomoc poskytnout milost,” napsal Trump na twitteru v rámci sérii několika sobotních příspěvků, ve kterých kritizoval fakt, že vyšetřování ruské role v loňských prezidentských volbách míří na něho a jeho rodinu, zatímco tábor jeho někdejší demokratické rivalky Hillary Clintonové je této věci ušetřen. V tweetech rovněž připomněl sporné počínání Clintonové, která jako americká ministryně zahraničí používala k pracovním účelům svůj soukromý e-mail.

V souvislosti s milostmi list The Washington Post již ve čtvrtek napsal, že Trump a jeho lidé hledají způsob, jak poskytnout pardon svým blízkým spolupracovníkům i členům rodiny. Americké zákony umožňují prezidentovi udělit milost, a to dokonce ještě předtím, než je daný člověk vůbec z nějakého zločinu obviněn, připomněla BBC.

Trumpův tweet o právu na udělení milosti

Možnost, že se Trump vydá cestou milostí, znepokojila řadu demokratických činitelů. Mluvčí Demokratické strany označil zmíněné zprávy jako mimořádně zneklidňující. Demokratický senátor Mark Warner, který je místopředsedou senátního výboru pro tajné služby, poznamenal, že udělení pardonu komukoli by bylo překročením základní hranice.

Milosti nejsou na pořadu dne, tvrdí spolupracovníci

Člen Trumpova právního týmu Jay Sekulow ale novinářům řekl, že otázka milostí není na pořadu dne. „Nevěnujeme se jí, protože to není žádné téma,” prohlásil. „Nevím, kdo s tím přišel. Není žádný důvod milosti udělovat,” dodal Sekulow s tím, že právní tým tuto možnost vůbec neprojednává.

Aféra s možným ruským ovlivňováním voleb dosáhla až k samotnému Trumpovi, nařčením z nevhodných kontaktů s Rusy totiž čelí jeho syn Donald Trump mladší a také zeť Jared Kushner. Trump mladší s Kushnerem se loni sešli s ruskou právničkou Nataljou Veselnickou. Prezidentův syn tvrdí, že jim Veselnická nabízela kompromitující materiály na Clintonovou, nakonec prý ale nic nezískali.

Reklama

Související články

E-maily mladého Trumpa poslaly dolar ke dnu

Americký dolar se v úterý večer dostal pod zvýšený výprodejní tlak. Ten se dostavil krátce poté, co nejstarší syn prezidenta Donalda Trumpa zveřejnil...

Výběr článků

Načítám