Hlavní obsah

Kompro na Clintonovou? Jsem nadšen! reagoval Trumpův syn na údajnou nabídku z Ruska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Syn amerického prezidenta Donald Trump junior v úterý zveřejnil e-mailovou komunikaci, která podle něj dokazuje, že mu Rusové nabídli kompromitující materiály na tehdejší prezidentskou kandidátku Hillary Clintonovou. Usvědčil tím ale hlavně sám sebe z toho, že se o takové materiály zajímal a byl ochoten jít na schůzku s cílem získat pro svého otce informace od Kremlu.

Foto: Matt York, ČTK/AP

Donald Trump junior

Článek

Jedná se o celkem čtyři stránky mailů, které pocházejí z počátku loňského června. Jejich zveřejnění Trump mladší vysvětlil snahou být "naprosto transparentní".

Americký publicista Rob Goldstone údajně Trumpovi mladšímu nabízel informace, které byly součástí „ruské vládní pomoci pro Trumpa staršího”. V e-mailu ze 3. června 2016 píše Trumpovi mladšímu, že byl kontaktován zástupcem ruské vlády, a že nabízí pomoc v prezidentské kampani poskytnutím kompromitujících materiálů na Hillary Clintonovou.

„Tyto informace by kompromitovaly Hillary a její kontakty s Ruskem a byly by velmi užitečné pro Vašeho otce,” píše v mailu důvěrný prostředník Goldstone, který zároveň dodává: „Toto jsou pochopitelně velmi cenné a citlivé informace, nicméně jsou součástí ruské vládní podpory pro pana Trumpa.”

„Jestli je to tak, jak tvrdíte, jsem nadšený, hlavně později v létě,” odpověděl Trump mladší během čtvrt hodiny Goldstoneovi, který poté zprostředkoval schůzku mezi Trumpem mladším a ruskou právničkou Nataljou Veselnickou. Ta se konala 9. června 2016 v Trump Tower ve společnosti Trumpova zetě Jareda Kushnera a tehdejšího šéfa Trumpovy kampaně Paula Manaforta. Trump mladší již dříve potvrdil, že schůzka se konala, ale žádné "důležité informace" o soupeřce svého otce na ní prý nedostal.

Otisk e-mailové korespondence Trumpova syna Donalda jr s Robem Goldstonem týkající se údajné ruské nabídky na zprostředkování kompromitujících materiálů na Hillary Clintonovou.

Veselnická: Žádné kompro na Clintonovou jsem neměla

Veselnická v úterý v rozhovoru s televizí NBC News řekla, že žádný kompromitující materiál na Clintonovou neměla a že chtěla jednat o takzvaném Magnitského seznamu, který vystavuje americkým sankcím ruské činitele porušující lidská práva.

Do jaké míry je ale zveřejněná komunikace opravdu důkazem ruského vměšování do amerických prezidentských voleb, zůstává otázkou. V otisku e-mailové korespondence se totiž dále píše o kontaktu s „ruským korunním prokurátorem“. Ruský právní řád přitom ale zná jen generálního prokurátora, upozornila BBC.

Publicista Goldstone odmítá, že by o ruském zapojení do americké volební kampaně cokoliv věděl.

Možné ovlivňování Rusů do americké prezidentské kampaně v současné době prošetřuje jak americké ministerstvo spravedlnosti, tak senátní výbory pro zpravodajské služby. A samozřejmě také bezpečnostní složky Spojených států.

Rusové jakékoliv snahy o ovlivnění prezidentské kampaně v USA od počátku odmítají. Podobná obvinění jsou podle Moskvy směšná a jedná se prý o projevy rusofobie. To, že by měl během kampaně přímý nebo zprostředkovaný kontakt na Rusy, odmítá i šéf Bílého domu Donald Trump.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám