Hlavní obsah

E-maily mladého Trumpa poslaly dolar ke dnu

Londýn/New York

Americký dolar se v úterý večer dostal pod zvýšený výprodejní tlak. Ten se dostavil krátce poté, co nejstarší syn prezidenta Donalda Trumpa zveřejnil elektronickou korespondenci, která ukazuje, že se vloni chtěl sejít se zástupci Ruska, aby od nich získal kompromitující informace na Trumpovu soupeřku v prezidentských volbách Hillary Clintonovou.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Donald Trump junior se svým otcem na archivním snímku z doby prezidentské kampaně

Článek

Dolarový index, který měří výkon dolaru k šesti hlavním světovým měnám, po zveřejnění korespondence přišel o své předchozí zisky a sestoupil na více než týdenní minimum.

Euro se k dolaru vyšplhalo až na 1,1475 USD, nejvýše za více než rok.

Investoři pochybují o schopnosti Trumpovy vlády

„Tento typ zpráv posiluje obavy ohledně neschopnosti této administrativy prosadit nějakou smysluplnou legislativu,” uvedl podle agentury Reuters analytik Omer Esiner ze společnosti Commonwealth FX.

Donald Trump mladší prohlásil, že chce být transparentní, a zveřejnil e-mailovou korespondenci, která dokazuje, že projevil zájem o kompromitující dokumenty o Hillary Clintonové, které měla dodat ruská vláda a které chtěl použít ve prospěch svého otce v prezidentské volbě. Možnost získání „kompra” od Rusů dokonce okomentoval slovy: „Jestli je to pravda, jsem nadšen”.

Sám prezident Trump v reakci na zveřejnění korespondence o svém synovi prohlásil, že „tleská jeho transparentnosti”. Donald junior si v souvislosti s chystaným slyšením v senátním výboru pro tajné služby už zajistil služby právního poradce.

Dolar se před zveřejněním korespondence vyšplhal vůči japonskému jenu až na čtyřměsíční maximum kolem 114,50 JPY. Po jejím zveřejnění však zamířil dolů a kolem 21:00 SELČ vykazoval pokles zhruba o 0,2 procenta na 113,85 JPY.

Investoři nyní čekají na středeční projev šéfky americké centrální banky (Fed) Janet Yellenové před výborem Sněmovny reprezentantů pro finanční služby a na páteční údaje o vývoji spotřebitelských cen v USA.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám