Hlavní obsah

Trump si pochvaloval návštěvu čínského prezidenta, pak udeřil v Sýrii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mar-a-Lago

Americký prezident Donald Trump ve čtvrtek večer ve svém floridském sídle Mar-a-Lago přijal čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. Trump si po prvních rozhovorech pochvaloval přátelskou atmosféru. Dvoudenní summit následně poznamenal americký úder v Sýrii.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Trump přivítal ve své rezidenci čínského prezidenta Ťin-pchingaVideo: Reuters

 
Článek

„Je to velká čest mít ve Spojených státech prezidenta Číny a jeho neuvěřitelně talentovanou manželku - velkou, velkou celebritu v Číně a skvělou zpěvačku. Už jsme vedli dlouhou diskusi a zatím jsem vůbec nic nezískal,“ pronesl žertem Trump a dodal: „Vidím ale, že se mezi námi rozvinulo přátelství, a myslím si, že časem to bude velice, velice skvělý vztah a já se na to těším.“

Americký prezident návštěvu navečer pohostil rybou, steakem a kalifornským chardonnay. Novináři si v té souvislosti vzpomněli na jeho slova před dvěma lety, kde Si Ťin-pchinga hostil jeho předchůdce Barack Obama. Trump tehdy kritizoval státní večeři a prohlásil, že by představitele země, která „znásilňuje“ americkou ekonomiku, vzal na hamburger.

Foto: ČTK/AP

Slavnostní večeře v Mar-a-Lago

Jedním z témat dvoudenní návštěvy je nepochybně Severní Korea, s níž Američanům podle množících se proklamací došla trpělivost. USA se snaží vyvinout na Čínu tlak, aby zprostředkovala zastavení zbrojních programů KLDR. Návrh Číny, aby Spojené státy současně upustily od společných cvičení s Jižní Koreou, však Washington odmítl.

Foto: ČTK/AP

Prezidenti USA Donald Trump a Číny Si Ťin-pching v Trumpově sídle na Floridě

Demonstrace síly v Sýrii

Pobyt čínského prezidenta v USA poznamenal raketový útok Spojených států v syrském Homsu. Americké torpédoborce ve Středozemním moři vyslaly na vojenskou základnu Šajrát 59 střel Tomahawk s plochou dráhou letu v odvetě za chemický útok v Idlibu. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

USA zaútočily na Sýrii raketami TomahawkVideo: Reuters

List The Guardian to komentoval slovy, že Čína, která opakovaně blokovala rezoluce proti syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi, zřejmě bude současně rozzlobená i ohromená.

„Pro prezidenta Siho to zřejmě není vítaný posun. Svým způsobem to oslabuje obraz Siho jakožto silného státníka na světové scéně a naruší to mediální pokrytí summitu v amerických sdělovacích prostředcích. Ještě důležitější ale podle mě je, že to vypovídá mnohé o americké síle a roli lídra. Je těžké si představit jakoukoliv jinou zemi na světě podnikající takový jednostranný úder, dozajista to není Čína,“ řekl Paul Haenle, americký diplomat a bývalý poradce pro čínskou politiku prezidentů George W. Bushe a Baracka Obamy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám