Hlavní obsah

Trump zopakoval, že pokud bude mít o výsledku voleb pochyby, nepřijme ho

– New York • Aktualizováno

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump ve čtvrtek na shromáždění v Ohiu potvrdil svá slova ze středeční televizní debaty s Hillary Clintonovou, že nehodlá výsledek listopadových voleb automaticky přijmout. Svým stoupencům řekl, že si vyhrazuje právo na právní kroky „v případě pochybného výsledku”.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Uznám výsledek voleb... když vyhraju já! Republikánský kandidát na prezidenta USA na setkání s voliči v Delaware ve státě Ohio.

Článek

Trump v debatě se svou demokratickou soupeřkou odmítl výslovně říct, že případnou porážku bez výhrad uzná. Chce tak prý učinit, až uvidí výsledky. Clintonová reagovala slovy, že je prohlášením svého soka zděšená.

„Samozřejmě, že přijmu jasný volební výsledek,” konstatoval ve čtvrtek Trump v ohijském městě Delaware. O takovém výsledku ale prý pochybuje, neboť volební štáb Clintonové chce volby „zmanipulovat”.

Uznám výsledky voleb... když vyhraju!

Své stanovisko Trump doplnil ironickým výrokem: „Chci slíbit a zavázat se před všemi mými voliči a stoupenci a před všemi občany Spojených států, že totálně uznám výsledky těchto velkých a historických prezidentských voleb... Pokud vyhraju.”

Trumpovy útoky na regulérnost voleb vyvolaly kritické hlasy z tábora demokratů i republikánů. Vlivný republikánský senátor John McCain, soupeř Baracka Obamy ve volbách v roce 2008, prohlásil, že tehdy svou volební porážku přijal „bez váhání”. Aniž by Trumpa jmenoval, senátor prohlásil, že neví, kdo listopadové volby vyhraje. „Poražený ale vždy gratuloval vítězi a hovořil o něm jako o svém prezidentovi,” řekl McCain.

Senátor z Jižní Karolíny Lindsey Graham prohlásil, že Trump svým výrokem udělal své zemi „pramalou službu”. Podle arizonského senátora Jeffa Flakea bylo Trumpovo prohlášení „za čarou”.

Středeční debatu podle společnosti Nielsen, která měří televizní sledovanost, vidělo podle prvních analýz 63,7 miliónu Američanů. Konečné číslo se přiblíží 70 miliónům. První debatu sledovalo 84 miliónů, druhou 66,5 miliónu diváků.

Reklama

Související články

Dost bylo kňourání, napomenul Obama Trumpa

Prezidentský kandidát republikánů Donald Trump se od všech předchozích liší svou koketerií vůči Rusku a stížnostmi na neférové volby ještě před hlasováním....

Výběr článků

Načítám