Hlavní obsah

Válkův plán na záchranu zdravotnictví? Líbivá analýza, strategie kulhá, míní experti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo první verzi plánu na záchranu českého zdravotnictví před kolapsem. Do deseti let musí školy vyprodukovat více lékařů a sester, lidé dbát lépe o své zdraví, nemocnice zefektivnit péči a pojišťovny stabilizovat hospodaření. Kde na to stát vezme, zatím jasné není. Spíš než strategie je to popis činnosti ministerstva, shodují se experti.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek

Článek

„S hrůzou pozoruji, že se čím dál víc blíží chvíle, kdy se svět, ve kterém žijeme, zlomí. Čekají nás dvě nelehké dekády,“ upozornil ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

Minulé vlády se podle něj nepřipravily na demografické změny ve společnosti, zejména vysoký podíl stárnoucí populace s řadou chronických onemocnění.

Za patnáct let citelně ubude pracujících, kteří přispívají solidárně na péči státních pojištěnců, tedy dětí, studentů, nezaměstnaných nebo seniorů. Zdvojnásobí se počet starších 80 let a s tím i výdaje za zdravotní péče. Do penze odejdou silné ročníky pediatrů, praktických lékařů i zdravotních sester, čímž je ohrožena dostupnost péče. Zvýší se také tlak na sociálně-zdravotní služby.

„Stěžejním cílem pro další dekádu bude udržení všeobecné dostupnosti péče,“ stojí ve zhruba 120stránkové koncepci zvané „Strategické analýzy potřeb resortu zdravotnictví“ doplněné množstvím grafů na stovky stran.

Ministři slíbili lepší péči o starší a nemocné. Nový druh služby bude k dispozici od ledna

Domácí

Ministr Válek sliboval strategii zkraje roku, označoval ji za zásadní dokument. Předložený materiál detailně popisuje problémy českého zdravotnictví a několik započatých změn, větší strategie pro udržení systému a jeho ufinancování chybí.

Vnímám to tak, že tým kolem ministra Válka vysvětluje, co dělá
Michal Koščík, organizace SYRI

„Aby to mohlo být něčím, díky čemu dojde k opravdovým změnám v českém zdravotnictví, tak je potřeba ty věci posunou a významně specifikovat. Je to spíše seznam toho, co budeme muset ještě řešit, než jak přesně to budeme řešit. Specificky to platí pro oblast financování,“ zhodnotil pro Novinky člen Národní ekonomické rady vlády a lékař Pavel Hroboň.

Část koncepce podle něj upozorňuje na hlavní výzvy zdravotnictví, což je dobře . Další na to, co resort dělá a co by mohl stihnout do konce volebního období. Velké reformy zákonů se podle Hroboně už nestihnou.

„Podle mě je to spíš komunikační nástroj, kde máte přehled o tom, co ministerstvo zdravotnictví dělá a do konce funkčního období dělat bude. Není to strategický dokument, na němž by byla shoda. Působí to na mě jako kvazivýroční zpráva,“ doplnil Michal Koščík z organizace SYRI a přednosta Ústavu veřejného zdraví Lékařské fakulty Masarykovy univerzity.

„Ve vládě nám teď jedna ministryně skončila, protože nebyla schopna komunikovat svou práci. Vnímám to tak, že tým kolem ministra Válka vysvětluje, co dělá,“ dodal.

Nemocnice začaly s transformací. V Praze zruší sto akutních lůžek a posílí onkologii

Domácí

Další ministr, další koncepce

Strategickou koncepci Zdraví 2030 představil ministr Adam Vojtěch (za ANO) už v roce 2019, schválila ho vláda. Řeší prakticky totéž – reformu primární péče, důraz na prevenci, odpovědnost občanů za jejich zdraví, posílení sociální péče.

Válkův návrh se detailně věnuje zejména posilování prevence, screeningům a zdravých životních návyků u lidí. Jde o dlouhodobou prioritu, která se má za současné vlády propsat například do zavedení osobních účtů u pojišťoven a odměn za návštěvy preventivních prohlídek a screeningů.

„Celkově dokument považuji za příjemnou mozaiku tvrzení, která jsou líbivá, ale bude bez reálného dopadu. Nenavazuje na předchozí strategie, nereflektuje naše závazky k EU a nepočítá s tím, že by současná technologická revoluce měla výrazné dopady na naše zdravotnictví,“ myslí si Aneta Bernardová, právnička se specializací na zdravotnické právo z Iniciativy pro efektivní zdravotnictví.

Dostupnost péče chce resort zlepšit posílením pojišťoven, finanční motivací lékařů a zjednodušením systému vzdělávání. Péče má být také více provázaná.

Stát načrtl „osobní účet“ pojištěnce. Na co půjde odměny využít?

Domácí

Posun čeká digitalizaci. V aplikaci EZKarta se vedle očkování objeví do konce roku 2025 i žádanky na vyšetření a elektronizovaná zdravotní dokumentace. Stát chce také více sledovat kvalitu péče a výkonnost nemocnic. Posilovat chce jednodenní péče, centralizaci u složitějších výkonů, zavést nové doporučené postupy a operativní doporučení.

Ačkoliv je současné vedení ministerstva u moci druhým rokem, kritizuje v materiálu pojišťovny, které neplní svou roli při zajištění péče, Státní ústav pro kontrolu léčiv, jenž nedokáže zajistit odolnost trhu vůči výpadkům, i síť hygienických služeb, které budou po reorganizaci podřízeny nové Státní hygienické službě.

Opozice počítá s tím, že bude návrh ještě připomínkovat. Rozsáhlý materiál si zatím nestihli prostudovat. „Strategická analýza, která nám byla představena, je zatím prvotním materiálem, ke kterému vzniknou ještě připomínky. Každopádně je dobře, že takový materiál vznikl, ale mělo k tomu dojít mnohem dříve, a to na začátku funkčního období pana ministra,“ řekla poslankyně SPD Karla Maříková.

Obdobně se vyjádřila i poslankyně hnutí ANO Věra Adámková.

Kolaps na dohled. Bez platby bokem se k praktikovi nedostanete, říká exministr Němeček

PoliTalk

Výběr článků

Načítám