Hlavní obsah

Mezi demokraty mají Sanders a Clintonová stejnou podporu

Washington

Bývalá americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová má mezi členy Demokratické strany celostátně zhruba stejnou podporu jako levicový senátor z Vermontu Bernie Sanders, s nímž soupeří o nominaci do podzimních prezidentských voleb. Podle průzkumu, o němž informovala agentura Reuters, mají oba mezi demokraty podporu 48 procent.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Senátor Bernie Sanders a Hillary Clintonová v debatě demokratů.

Článek

Podle výsledků z dosavadních primárek Clintonová před svým sokem výrazně vede, získala už 1790 delegátů z potřebných 2383, zatímco Sandres jen 1113. Vermontský senátor ale vyhrál posledních sedm primárek za sebou.

Vysoký náskok zaručila Clintonové jen podpora superdelegátů, kteří nejsou vázáni hlasováním v jednotlivých státech Unie. Bez jejich započítání má Sanders ztrátu pouhých 229 hlasů. Pokud by superdelegáti změnili názor, nemusela by Clintonová vyhrát demokratické primárky.

V republikánském táboře se těší největší podpoře straníků Donald Trump s 41 procenty hlasů. Jeho největší soupeř Ted Cruz má podporu 35 procent členů Republikánské strany, přičemž jeho popularita postupně roste. Trump zatím v primárkách získal mezi republikány nejvíc hlasů – 758, na většinu 1237 delegátů ale možná nedosáhne. Cruz dostal 538 hlasů a John Kasich jich má 145.

Průzkum se uskutečnil před důležitými primárkami ve státě New York, které se uskuteční příští úterý. Podle průzkumů jsou favority Clintonová a Trump.

V Missouri vyhrál těsně Trump

Po téměř měsíci byly zveřejněny konečné oficiální výsledky republikánských primárek ve státě Missouri, kde vyhrál těsně Donald Trump. Porazil texaského senátora Teda Cruze o pouhé 0,2 procentního bodu. Trump získal v Missouri 37 delegátů a Cruz patnáct. Kasich vyšel z boje naprázdno.

Clintonová v Missouri obdržela podle oficiálních výsledků zveřejněných rovněž  skoro po měsíci 49,6 procenta hlasů, zatímco její konkurent Bernie Sanders 49,4 procenta hlasů. Každý získal 34 delegátů. Výsledek souboje o demokratickou stranickou nominaci v Missouri byl dlouho kvůli těsnému rozdílu nejasný, Sandersův tým v jednu chvíli dokonce nevyloučil, že požádá o přepočítání hlasů. Nakonec ale uznal porážku. Primárky v Missouri nicméně neměly na počet delegátů vliv.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám