Hlavní obsah

Příkopy mezi republikány se prohlubují, uchazeči odvolali sliby o vzájemné podpoře

– Washington

Neřízená střela v osobě Donalda Trumpa dále rozděluje americké republikány. Rozpory se jim nedaří zahladit a příkopy mezi nimi se prohlubují. Nyní se to projevilo v obratu, který podnikli zbylí uchazeči v boji o křeslo prezidenta. Všichni tři odvolali svůj dřívější slib, že podpoří vítěze stranických primárek, bez ohledu na to, kdo jím bude.

Foto: ČTK/AP

Donald Trump rozděluje Republikánskou stranu.

Článek

Závazek odvolal jak Trump, tak Ted Cruz, který mu jako jediný v souboji o nominaci za Republikánskou stranu ještě dokáže šlapat na paty. Stejně odmítavý je ovšem i třetí John Kasich. O slibu, kterým si uchazeče na podzim zavázalo vedení strany, Kasich v úterý řekl: „Žádný z nás neměl na otázku vůbec odpovídat.“

Trump mu dal za pravdu a na dotaz moderátora CNN, zda stále platí, že v případě prohry podpoří svého vítězného soupeře, odvětil, že „už ne“. Trump vysvětlil, že se k němu vedení strany „chová velice nespravedlivě“ a slib podpory už stáhl i jeho největší konkurent Cruz poté, co si s Trumpem minulý týden vzájemně pohaněli své ženy. [celá zpráva]

Ten dříve skutečně na Trumpovu adresu prohlásil, že nemůže podporovat neurvalce. „Nemám ve zvyku podporovat někoho, kdo útočí na moji ženu a rodinu. Myslím si, že nominace Donalda Trumpa by byla totální kalamita,“ uvedl Cruz a poukázal, že v takovém případě by jednoznačně celonárodní volby vyhrála demokratka Hillary Clintonová.

Rubiovy zákulisní tahy

Trump sice vyhrál většinu dosavadních primárek a v souboji vede, ale nakonec ho musí nominovat sjezd strany. K tomu je nutné, aby si Trump zajistil dostatek stranických volitelů, kteří jeho kandidaturu potvrdí. K nominaci jich je třeba 1237. Trump jich má zatím okolo 700 a stále není vyloučeno, že by si nakonec potřebný počet volitelů nemusel zajistit.

V nadcházejících primárkách budou rozděleny stovky dalších volitelů – například jen v Kalifornii 172 – a nezanedbatelní nejsou ani volitelé, jež si zajistili uchazeči, kteří mezitím z boje vypadli.  To se týká především floridského senátora Marka Rubia, který nashromáždil 173 volitelských hlasů.

Rubio chce tento potenciál využít, i když už nemůže být nominován. Zatím nikoho ze soupeřů nepodpoří a snaží si zajistit, aby volitelé zůstali za ním. Špičky republikánů na Floridě potvrdily, že je Rubio kontaktoval a oznámil jim, že nadále o podporu svých volitelů stojí. Podle CNN to znamená jediné: Rubio se nadále snaží zastavit Trumpa. Jeho volitelé by na letním kongresu strany mohli podpořit Cruze a přinejmenším zabránit nominaci Trumpa v prvním kole hlasování.

Trump už některým volitelům z Rubiova tábora, kteří dali najevo, že by mohli podpořit Cruze, pohrozil žalobou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám