Hlavní obsah

Americké letectvo pořídí kvůli válkám desítky útočných reaperů

Washington

Americké letectvo USAF si hodlá pořídit dalších 75 bezpilotních útočných letadel MQ-9 Reaper a zdvojnásobit počet letek, které tyto stroje využívají. Plánuje také jejich větší rozmístění po Spojených státech a v zámoří. Uvedla to v pátek agentura AP.

Článek

USAF plánuje především výrazně posílit počet dronů schopných provádět útoky na pozemní cíle. Ke stávajícím 175 strojům MQ-9 Reaper a 150 MQ-1 Predator plánuje dokoupit 75 dalších reaperů. Počet letek by se zvýšil ze stávajících osmi na sedmnáct. To vše bude vyžadovat 3500 lidí, včetně 700 pilotů a operátorů ovládajících na dálku drony.

Foto: Efren Lopez/U.S. Air Force photo/Handout, Reuters

Americký bezpilotní letoun MQ-9 Reaper

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

O získání potřebných financí bude letectvo jednat s Pentagonem a Kongresem.

Důvodem je velká vytíženost letek s drony. “Právě nyní jsou všechny v boji,” řekl generál Herbert “Hawk” Carlisle, který má na starosti operace dronů. “Opravdu potřebujeme rozšířit kapacitu,” dodal s tím, že nyní jsou všechny lety bojové, což souvisí s válkou v Sýrii a v Iráku.

Foto: General Atomics

Bezpilotní letoun MQ-9 Reaper vyzbrojený raketami Hellfire

Spojené státy nasazují drony v Afghánistánu proti Tálibánu, v Jemenu proti Al-Káidě a zejména proti Islámskému státu (IS) v Sýrii a Iráku. Prezident Barack Obama nedávno vyzval k zesílení boje proti IS.

Drony by nově měly být rozmístěny na další americká vojenská letiště. List Lost Angeles Times spekuluje o sacramentském Beale AFB, o newportském Langley AFB o základně na Havaji a u Tusconu. Doposud byla většina operací prováděna z nevadského letiště Creech AFB.

Pentagon by rád měl řídící středisko i v Británii v Lakenheath, ale to by bylo možné jen se souhlasem Londýna.

Reklama

Výběr článků

Načítám