Hlavní obsah

Bývalý šéf CIA Petraeus dostal za vyzrazení tajných informací milence podmínku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) David Petraeus ve čtvrtek dostal u soudu za poskytnutí tajných informací své tehdejší přítelkyni, novinářce Paule Broadwellové, dvouletou podmínku a pokutu 100 000 dolarů (2,5 miliónu Kč). S odvoláním na státního zástupce o tom informovaly světové agentury.

Článek

Petraeus se vyhnul až ročnímu trestu vězení, který mu hrozil, díky dohodě s obžalobou. V rámci této dohody se přiznal, že v jednom případě neoprávněně nakládal s tajným materiálem, a na oplátku nemusel absolvovat proces, který by byl znamenal zveřejnění citlivých podrobností jeho milostné aféry. Přístup k tajným informacím totiž generál poskytl své tehdejší milence.

Dohoda o vině a trestu původně navrhovala dvouletou podmínku a pokutu ve výši 40 000 dolarů (asi jeden milión Kč). Soudce David Keesler se touto dohodou ale nemusel řídit. Zvýšení navrhované pokuty zdůvodnil závažností činu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: ISAF, Reuters

Generál Petraueus s autorkou jeho biografie Paulou Broadwellovou v Afghánistánu.

Nyní 62letý penzionovaný čtyřhvězdičkový generál Petraeus, který sloužil v Iráku i Afghánistánu, musel v roce 2012 ukončit svou slibnou kariéru poté, co vyšel na světlo jeho vztah s novinářkou Paulou Broadwellovou. Zároveň se objevily spekulace, že milence umožnil přístup ke svému e-mailovému účtu zřízenému CIA a k vysoce tajným informacím. Tajné dokumenty byly prý nalezeny v počítači Broadwellové.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám