Hlavní obsah

Kongres USA chce přístup k ženám bin Ládina, jinak Pákistánu přestane platit

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Pákistán přijde o finanční pomoc Spojených států, bude-li Američanům odepřen přístup k ženám zabitého teroristy Usámy bin Ládina. Předpokládá to návrh zákona, který v současnosti projednává Kongres, upozornil britský list The Daily Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Usáma bin Ládin na archivním snímku

Článek

Návrh projedná ve středu zahraniční výbor Sněmovny reprezentantů. Britský list ho označil za další tlak Kongresu, který od Pákistánu očekává odpověď na otázku, jak se mohl nejhledanější muž světa ukrývat jen pár desítek kilometrů od pákistánského hlavního města, než ho Američané vystopovali a počátkem května zabili. Zároveň je návrh způsobem konfrontace s prezidentem Barackem Obamou a jeho způsobem vedení zahraniční politiky, napsal britský list.

Odříznutí od amerických penězovodů ale hrozí i Egyptu, Libanonu a palestinské samosprávě, neprokáže-li Bílý dům před Kongresem, že jejich vedení spolupracují v boji proti teroristům.

V případě Pákistánu návrh zakazuje ministerstvu zahraničí poskytnout peníze, pokud šéfka diplomacie Hillary Clintonová nedokáže Kongresu, že Islámábád „plně pomáhá Spojeným státům při vyšetřování oficiální či neoficiální podpůrné sítě pro Usámu bin Ládina. To předpokládá také, že USA budou mít přímý přístup k příbuzným Usámy bin Ládina v Pákistánu a jeho domě v pákistánském Abóttabádu“.

V případě přijetí zákona a uplatnění sankcí by Pákistán přišel o miliardy dolarů. Ačkoliv sněmovnou zákon zřejmě projde, pravděpodobně narazí v Senátu. USA nicméně už příliv financí do Pákistánu zarazily, a to počátkem tohoto měsíce. Jednalo se o 800 miliónů dolarů ve formě vojenské pomoci. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám