Hlavní obsah

Obama: Útok jako proti bin Ládinovi jsme připraveni zopakovat

Novinky, rei

Prezident USA Barack Obama naznačil, že by v případě objevení dalších radikálních vůdců v Pákistánu nařídil provést podobný útok, jaký americké komando před časem podniklo proti šéfovi teroristů z Al-Káida Usámovi bin Ládinovi. Obama to řekl v rozhovoru pro BBC.

Článek

„Naším úkolem je zajistit bezpečnost Spojených států. Respektujeme suverenitu Pákistánu, ale nemůžeme někomu dovolit, aby aktivně plánoval zabití našich obyvatel a obyvatel našich spojenců. Nemůžeme dovolit naplnění takovýchto aktivních plánů, bez toho, že bychom něco podnikli,“ pronesl Obama.

Na dotaz, zda by v případě objevení vrchního velitele radikálního Tálibánu mully Umara nařídil podobnou jednostrannou akci, jakou bez vědomí pákistánské vlády provedly USA ve vnitrozemí Pákistánu proti bin Ládinovi, Obama odpověděl, že ano, pokud by si to situace vyžadovala.

Americké komando bin Ládina zabilo počátkem května v domě v Abbottábádu, kde se terorista roky ukrýval. Odhalení vyvolalo napětí mezi USA a Pákistánem. Američané se domnívají, že bin Ládina kryl zřejmě někdo z armády. V Abbottábádu se nacházejí kasárna a vojenská škola.

Obama poskytl BBC rozhovor před svou cestou do Evropy, kterou zahajuje v neděli. Navštíví Irsko, Velkou Británii, Francii a Polsko.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Okolí domu, kde byl zabit Usáma Bin LádinVideo: Reuters

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám