Hlavní obsah

Pošleme ukrajinské uprchlíky zpět do války, zní v Německu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajina potřebuje v boji s ruskými útočníky každého muže. Někteří však uprchli do Německa a v zemi sílí hlasy, že by Spolková republika měla v této věci Kyjevu pomoci.

Foto: Andriy Andriyenko, ČTK/AP

Ukrajinští vojáci vzdávali minulý čtvrtek poslední poctu svému spolubojovníkovi Andriji Čyškovi z 3. útočné brigády, který padl v bitvě s ruskými jednotkami v Doněcké oblasti.

Článek

Hesenský ministr vnitra Roman Poseck (CDU) má jasno.

„Musíme Ukrajině pomoci přivést zpět její brance! To může zahrnovat i pomoc při zajištění toho, aby Ukrajina mohla povolat muže, kteří uprchli do zahraničí, ale mohou být nasazeni ve válce,“ řekl Poseck v neděli večer v televizi ARD.

„Je důležité podpořit obrannou připravenost Ukrajiny, která také brání naše hodnoty. V konečném důsledku brání i nás,“ připomněl.

Podle něho je třeba zaujmout jednotný postoj na spolkové a zemské úrovni. „A jsem přesvědčen, že se tak stane velmi brzy. Ta potřeba je naléhavá. Výsledky se dostaví během několika dnů a týdnů,“ řekl ministr.

V Německu zemřeli dva pobodaní Ukrajinci. Podezřelým je Rus

Evropa

Jak informovala ARD, spolkové země a spolkové ministerstvo vnitra chtějí jednat o tom, jak to řešit. Několik spolkových zemí potvrdilo, že by mělo dojít k „celostátnímu řešení“.

Kuleba si řekl o své muže

Ministr zahraničí Ukrajiny Dmytro Kuleba už proto požádal Německo výslovně o pomoc. Země by neměla vydávat náhradní doklady Ukrajincům žijícím v Německu, kteří potřebují nový pas. To by znamenalo, že by se museli vrátit na Ukrajinu a mohli by být povoláni k vojenské službě.

Anton Hofreiter (Zelení), předseda výboru Spolkového sněmu pro záležitosti Evropské unie, takový postoj kategoricky zavrhuje. Spolková republika by podle něho měla vybavovat Ukrajince náhradními osobními dokumenty. „V našem základním zákoně (německý termín pro ústavu - pozn. redakce) máme právo na výhradu svědomí. A domnívám se, že nutit lidi, kteří za žádných okolností nechtějí bojovat, aby tak činili, ukrajinskou armádu nakonec neposílí,“ míní.

Opačný pól představuje Roderich Kiesewetter, odborník opoziční křesťanské demokracie (CDU) na obranu. „Nemám pochopení pro ukrajinské muže v Německu, kteří jsou způsobilí k vojenské službě a vyhýbají se obraně své země. Ne všichni musí jít na frontu, mohou se zapojit i do péče o raněné, do likvidace katastrof nebo jinam,“ říká. „Když zohledníte jejich počty, chybí ukrajinské armádě osm až deset divizí jen kvůli občanům, kteří žijí v Německu,“ svěřil se listu Bild.

Podle Kiesewettera byli nejlepší, dobře vycvičení a zkušení vojáci buď zabiti, zraněni, nebo jsou nasazeni téměř nepřetržitě přes dva roky. „Mnoho ukrajinských vojáků je naprosto vyčerpaných, protože fáze odpočinku a zotavení nejsou možné kvůli nedostatku personálu. To snižuje jejich bojovou efektivitu a morálku,“ podotkl.

V Německu žije oficiálně 200 tisíc Ukrajinců

Ukrajinský ministr obrany Rusten Umerov koncem prosince prohlásil, že chce poslat na frontu tisíce a tisíce mužských uprchlíků. Listu Bild tehdy řekl, že všichni ukrajinští muži ve věku 25 až 60 let, kteří jsou způsobilí k vojenské službě, by měli dostat pozvánku, aby se dostavili do náborových středisek ukrajinských ozbrojených sil. Pokud by pozvání nepřijali, museli by počítat s následky.

Od 24. února 2022, kdy začala ruská ofenziva, přišlo do začátku tohoto roku do Německa 221 571 ukrajinských mužů ve věku od 18 do 60 let, tedy ve vojenském věku. Z toho podle oficiálních statistik zůstalo v současné době v zemi 189 484 mužů, uvedlo spolkové ministerstvo vnitra.

Rusové mají nyní na bojišti iniciativu, Ukrajina potřebuje naši pomoc i vlastní mobilizaci

Zbytečná válka

Související články

Výběr článků

Načítám