Hlavní obsah
Online

Opozice vyčítá koaličním poslancům, že chtějí vidět hokej. Přitom hrají Češi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslanecká sněmovna se druhým dnem zabývá na mimořádné schůzi návrhem na zavedení korespondenční volby pro Čechy pobývající v zahraničí, který se nachází ve druhém čtení. Ve čtvrtek debata trvala 14 hodin kvůli opozičním obstrukčním projevům. Zdlouhavá diskuse probíhá i v pátek. Opozice vyjadřuje opakovaně své obavy, padají dokonce slova o občanské válce.

Živě: Jednání Poslanecké sněmovny 10. 5. 2024Video: psp.cz

 
Článek

Čtvrtek byl ve znamení obstrukcí z opozičního tábora a dlouhých, většinou nesouvisejících projevů. K hlasování o programu se poslanci dostali až před 18. hodinou večer. Celkem jich v rozpravě chtěly vystoupit více než dvě desítky, okolo páteční třetí hodiny odpoledne jich zbývalo osmnáct. V rámci druhého čtení se podávají pozměňovací návrhy.

Korespondenční volbu má skoro celá Evropa, Slovensko 20 let. A neděje se tam nic

Volby

Korespondenční volbu by podle předlohy mohli využít Češi žijící v zahraničí, kteří budou zapsáni u místně příslušného zastupitelského úřadu do voličského seznamu. Pro občany žijící v tuzemsku by to neplatilo. Návrh se týká prezidentských, sněmovních a evropských voleb. Poprvé by Češi v cizině mohli podle předlohy hlasovat dopisem už v příštích řádných volbách do Sněmovny v roce 2025.

Konec on-line přenosu

Vážení čtenáři, dnešní on-line přenos z druhého dne jednání Poslanecké sněmovny o korespondenční volbě končí. O dalším vývoji vás budeme informovat v rámci běžného zpravodajství. Děkujeme za přízeň.

Do obecné rozpravy se hlásí ještě 18 poslanců. Následně by měla proběhnout podrobná rozprava. Jednat se v pátek může až do půlnoci. Hlasovat se o pozměňovacích návrzích bude až ve třetím čtení, v současném, druhém se pouze tyto návrhy vznášejí.

Revokace usnesení

Předseda poslanců ODS Marek Benda po jednání grémia požádal v zájmu uklidnění situace o revokaci usnesení, kterým Sněmovna rozhodla o hlasování ohledně vrácení návrhu do garančního výboru na 18:00. Návrh byl přijat.

Grémium se protahuje

Jednání grémia Sněmovny se zjevně protahuje, a pauza tak byla opětovně prodloužena.

O situaci bude jednat grémium Sněmovny

ANO a SPD požádaly o svolání mimořádného grémia Sněmovny. Tomu její předsedkyně Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) vyhověla a jednání komory bylo na dalších 30 minut přerušeno.

Chcete na hokej, opozici vadí omezení diskuse

Předseda poslanců ODS Marek Benda označil způsob projednávání za nedůstojný a „blížící se obstrukčnímu jednání“ a navrhl, aby se hlasování o návrhu na vrácení garančnímu výboru uskutečnilo v 18:00, čímž by došlo k omezení diskuze, neboť další návrhy na přerušení se stanou nehlasovatelné. Následně proběhne podrobná rozprava.

Návrh prošel, stejně jako druhý Bendův návrh o možnosti jednání a hlasování i po 21. hodině.

Obé záhy kritizovala opozice. „Řekněme si celou pravdu, chcete jít na hokej. Svolali jste si mimořádnou schůzi, a to je pro vás důležitější,“ vmetla koalici šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová a vzala si půlhodinovou pauzu na jednání klubu.

Opakující se argumentace

Opoziční poslanci vesměs poukazují například na to, že lidé, kteří mají dvojí občanství a v ČR trvale nežijí, by mohli volby rozhodnout. Podle nich nemají reálnou zkušenost se životem v ČR a informace čerpají pouze z médií či sociálních sítí.

Opakovaně se rovněž pokoušejí přerušit projednávání na několik týdnů či měsíců. Na to koaliční zákonodárci reagují protinávrhy na přerušení v řádu minut, aby se nepřítomní poslanci stihli vrátit do sálu.

K pultíku se dostávají řadoví poslanci

Ke slovu se dostali řadoví poslanci, kteří rozporují zavedení korespondenční volby. O slovo se jich hlásí v tuto chvíli 22.

Okamura obstruuje

Okamura mluví na plénu už hodinu, očekává se, že jeho projev bude dlouhý. V rámci něj již stihl přečíst například povolební projev bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa, který zpochybňoval legitimitu výsledku voleb kvůli údajným pochybením při průběhu sčítání hlasů v klání se současným americkým prezidentem Joem Bidenem.

Okamura tak činil v návaznosti na možné zneužívání volebního systému a kupčení s hlasy při zavedení poštovní volby. Například řekl, že kdyby docházelo k masivním manipulacím s hlasy, tak by následný odpor občanů a zpochybnění legitimity výsledků mohly vést až k občanské válce.

Okamura na scénu

Slovo si vzal předseda SPD Tomio Okamura, který se ve svém pátečním projevu věnuje již tématu korespondenční volbě, která je jediným tématem probíhající mimořádné schůze. Ve čtvrtek se ve svém zhruba tříhodinovém vystoupení věnoval primárně kritice vlády premiéra Petra Fialy (ODS).

Stejně jako jeho předřečnice Schillerová uvádí případy, kdy se v minulosti kupčilo při volbách s hlasy.

„Vámi navržená korespondenční volba v podstatě ulehčuje tyto situace, a to záměrně. Zákon o korespondenční volbě je z vaší strany čistě účelový zákon, který má stranám pětikoalice pomoci zmírnit tragické fiasko, které je v parlamentních volbách čeká. Je to účelový paskvil, který nemá legitimitu ani legalitu, je zcela protiústavní. Nemůže nikdy zajistit tajnost hlasování, kterou vyžaduje Ústava. Tajnost zajistí jen hlasování ve volební místnosti, kde je člověk za plentou skutečně sám,“ míní Okamura.

Zvýhodňování krajanů v zahraničí?

„Je tu protiústavní diskriminace. Z jakého titulu hodláte zvýhodňovat krajany, kteří v Česku dlouho nežijí a rozhodují se jen na základě titulků médií?“ pokračovala v kritice Schillerová.

Pozastavila se také nad tím, jak bude kontrolováno, že někdo při hlasování poštou nezkusí nepodvádět či kupčit s hlasy. Citovala příklady zneužití ze zahraničí.

Schillerová: Zmrzačí to náš volební systém

Schillerová návrh na zavedení korespondenční volby kritizuje, varuje například před manipulací s hlasy, kdyby se volilo poštou.

„Nemůže být nejmenších pochyb, že předložená podoba korespondenční volby zmrzačí náš volební systém a ohrozí důvěru ve volby. A připraví Českou republiku o demokratickou jistotu nevyčíslitelné hodnoty, neboť průběh voleb v naší zemi po celá desetiletí nikdo nikdy relevantně nezpochybnil,“ prohlásila šéfka poslanců ANO s tím, že dle ní i jejího hnutí je návrh v rozporu s Ústavou.

Opět také připomněla, že Česko má řadu důležitějších problémů, zvláště v ekonomice, ale pro vládní pětikoalici je „hlavní prioritou prosazení korespondenční volby“, což odůvodnila klesajícími volebními preferencemi.

Návrh na přerušení neprošel

Návrh Schillerové Sněmovna nepodpořila, schůze tak bude pokračovat.

„To jste se zase předvedli. Svoláte si mimořádnou schůzi a ani nepřijdete v 9 do práce? Takhle to tady vedete? Držíte tu zaměstnance Sněmovny do jedné ráno a pak nejste schopni dojít na devátou?“ rýpnula si následně Schillerová do koaličních poslanců, kteří na ni reagovali nesouhlasným bušením do lavic.

Schůze tak bude pokračovat. Nejprve opět vystoupí řečníci s přednostním právem, ke kterým Schillerová jako předsedkyně poslaneckého klubu patří. Do obecné rozpravy se pak hlásí přes dvě desítky řadových poslanců.

Schillerová se pokusila jednání odsunout

Hned na úvod jednání, kdy v sále ještě nebyl dostatek poslanců, předsedkyně poslaneckého klubu opozičního hnutí ANO Alena Schillerová této situace využila a navrhla přerušit projednávání bodu do 1. září.

Několik koaličních poslanců, jak již v podobných situacích bývá zvykem, následně přispěchalo s protinávrhy na přerušení schůze na pár minut, tak aby stihli vládní zákonodárci doběhnout do jednacího sálu.

Druhý den schůze začal

Vážení čtenáři, vítáme vás u on-line přenosu z druhého dne mimořádné schůze Poslanecké sněmovny k vládnímu návrhu na zavedení korespondenční volby pro občany žijící v zahraničí.

Schůze začala v 9 hodin ráno a stejně jako ve čtvrtek se očekává dlouhé jednání a projevy.

Načítám

Výběr článků

Načítám