Hlavní obsah

Erdogan: Asadův útok na Idlib ohrožuje turecko-ruskou spolupráci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Syrská vláda porušováním příměří v provincii Idlib sabotuje turecko-ruskou spolupráci. V telefonním rozhovoru s ruským prezidentem Vladimirem Putinem to podle tiskových agentur v noci na úterý uvedl jeho turecký protějšek Recep Tayyip Erdogan. Jednotky prezidenta Bašára Asada v rámci ofenzivy proti poslední povstalecké oblasti na severozápadě Sýrie v pondělí získaly kontrolu nad dalšími pěti vesnicemi.

Foto: ČTK/AP

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

Erdogan také Putinovi řekl, že syrské útoky na civilisty, školy a nemocnice v Idlibu nemohou být považovány za boj proti terorismu. Turecký ministr obrany Hulusi Akar již v pátek Rusko vyzval, aby útoky syrského režimu zastavilo.

Syrští vojáci za pomoci ruské armády obnovili koncem dubna boje proti radikálním a opozičním skupinám působícím v severozápadní Sýrii. Eskalace bojů tak vystavuje zkoušce rusko-tureckou dohodu o příměří, která loni v září zažehnala chystanou ofenzivu syrských vládních vojsk. Dohoda předpokládá respektování demilitarizovaného pásma, které má od sebe oddělit jednotky syrské armády a povstalecké oddíly.

Idlib ležící na hranici s Tureckem je poslední provincií, kterou syrský režim ještě nekontroluje. Žijí tam asi tři miliony lidí. Hlavní slovo tam má radikální skupina Haját Tahrír aš-Šám (HTS) a kromě ní tam působí i povstalecké skupiny, které se tam stáhly z jiných částí Sýrie. Turecko působí v roli jejich mezinárodního ochránce.

Reklama

Výběr článků

Načítám