Hlavní obsah

Za útoky hackerů během prezidentských voleb může Rusko, řekl Obama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Rusové jsou odpovědní za hackerské útoky proti Demokratické straně během volební kampaně, podobným útokům musí Spojené státy zabránit. Na bilanční tiskové konferenci to v pátek ve Washingtonu řekl odcházející prezident Barack Obama. Poznamenal přitom, že nešlo o „propracovanou špionážní akci”. Doufá nicméně, že budoucí prezident nedopustí, aby cizí mocnost ovlivnila americké volby.

Foto: Susan Walsh, ČTK/AP

Prezident USA Barack Obama během tiskové konference 16. prosince 2016.

Článek

Při zářijovém summitu státu skupiny G20 v Číně Obama své stanovisko sdělil ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Pak už k dalším útokům nedošlo, řekl Obama.

Odpovědi na otázku o Putinově osobní odpovědnosti za akce ruských hackerů, o níž v minulých dnech spekulovala americká média, se americký prezident vyhnul. Řekl ale, že hackerské útoky posvětili vysoce postavení lidé v Rusku. „Můžete sami odhadnout, zda by se tito lidé dokázali dopustit takové ničemnosti, že by rozhodovali bez Putina,” řekl novinářům.

Bez Putina se v Rusku mnoho věcí neděje. Zranitelnost USA vůči Rusku a jiným mocnostem má přímou souvislost s mírou rozbrojů v americké společnosti, dodal.

Obama se kriticky vyjádřil na adresu republikánských voličů, kteří chovají sympatie ke kremelskému vládci. „(Republikánský prezident z 80. let) Ronald Reagan by se obracel v hrobě, kdyby znal průzkum, podle něhož třetina republikánských voličů Putina schvaluje,” zdůraznil.

Rozhovor o útocích hackerů měl prý Obama i s čínským prezidentem Si Ťchin-pingem. Existují podle něj důkazy, že Čína tyto akce omezila, i když je nezastavila. „Mým úkolem zůstává varovat Rusko a ostatní, aby se k hackerským útokům neuchylovali,” konstatoval prezident. V opačném případě budou některé americké odpovědi veřejné, o jiných se lidé nedozvědí.

Bude Trumpovi k dispozici

Obama řekl, že nynější personál Bílého domu se zasadí o to, aby předání úřadu týmu Donalda Trumpa proběhlo hladce. Svůj osobní rozhovor s Trumpem označil za srdečný, padaly prý i konkrétní návrhy. Trumpovi prý bude vždy k dispozici.

Obama obvinil režim syrského prezidenta Bašára Asada a Rusko z odpovědnosti za pokračování syrského konfliktu. Krev je na rukou Asadova režimu a Ruska, uvedl prezident. „Asadův režim si nemůže masakry proklestit cestu k legitimitě,” dodal Obama. Svět nesmí od krutých událostí v Sýrii odvracet oči.

Prezident je přesvědčen, že americký postup v Sýrii je správný a v daných podmínkách realistický. Pozemní intervence nebyla možná, nejlepší cestou byla podpora umírněné syrské opozice. „Nemohu ale říci, že jsme byli v Sýrii úspěšní,” řekl.

Obama, který za pět týdnů Bílý dům opouští, na tiskové konferenci rovněž rekapitulovali bilanci svého osmiletého vládnutí s důrazem na úspěchy v hospodářské a sociální oblasti, ve zdravotnictví a zaměstnanosti. Ve sféře zahraniční politiky poukázal na stahování amerických jednotek ze zahraničních bojišť, o zlepšení vztahů s Kubou a uzavření dohod o ochraně klimatu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám