Hlavní obsah

Referendum o kvótách zvedá emoce

Právo, Ivan Vilček
Budapešť

Referendum o přerozdělení migrantů mezi členské země EU na základě povinných kvót se v Maďarsku uskuteční druhého říjnového dne. Otázka, na niž budou Maďaři odpovídat, zní: „Chcete, aby Evropská unie nařizovala povinné přemístění osob bez maďarského občanství do Maďarska bez souhlasu maďarského parlamentu?“

Foto: Ivan Vilček, Právo

Věděli jste, že jen z Libye chce přijít do Evropy téměř milión přistěhovalců? ptá se jeden ze sugestivních vládních plakátů. Ve výřezu József Domonkos, který je rozhodnut pro odpověď NE v referendu.

Článek

Maďarsko by mělo podle dohody integrovat 1294 migrantů. Plán na přerozdělení migrantů na základě povinných kvót, schválený EU loni, považuje Budapešť za porušení své národní svrchovanosti.

V prosinci podala na toto unijní rozhodnutí stížnost k Soudnímu dvoru Evropské unie. S povinnými kvótami nesouhlasí i některé další země EU, včetně České republiky a Slovenska.

Měsíc před plebiscitem zaplavily ulice maďarských měst a obcí billboardy, televize vysílají spoty k referendu. Billboardů je několik druhů. Jeden z nich se například sugestivně ptá: Věděli jste? Pařížské útoky spáchali imigranti. Další kladou tyto otázky: Věděli jste? Od začátku uprchlické krize umřelo v Evropě 300 lidí po teroristických útocích nebo Věděli jste? Brusel chce do Maďarska nastěhovat ilegální přistěhovalce v počtu jednoho města.

Opozice: Zůstaň doma, zůstaň v Evropě 

Kabinet vyzývá Maďary, aby na položenou otázku odpověděli NE. „Neriskujme budoucnost Maďarska, hlasujme NE,“ vysvětlil hlavní myšlenku kampaně Csaba Dömötör z Úřadu vlády.

Opozice vyčítá vládě, že billboardy vyvolávají strach, obsahují polopravdy a zkreslené informace. Jenže vládní strana FIDESZ si mne ruce, protože preference strany premiéra Viktora Orbána utěšeně stoupají.

Opozice doporučuje voličům, aby k urnám nešli. Demokratická koalice expremiéra Ference Gyurcsánye vede například kampaň pod heslem Zůstaň doma, zůstaň v Evropě.

FIDESZ vyšle aktivisty
Referendum o povinných kvótách na přerozdělování migrantů se uskuteční 2. října 2016
Maďaři budou odpovídat na otázku „Chcete, aby Evropská unie nařizovala povinné přemístění osob bez maďarského občanství do Maďarska bez souhlasu maďarského parlamentu?“
Aktivisté FIDESZ budou na 700 veřejných místech nabádat voliče, aby hlasovali NE
Kromě toho politici této strany vystoupí na 200 občanských fórech a osmdesáti přednáškách

Recesistická Strana dvouocasého psa rozběhla z veřejné sbírky vlastní antikampaň. Její billboardy jsou graficky téměř totožné s vládními plakáty, ale text zesměšňuje vládní kampaň. Například: Věděli jste? Voda je nejčastější příčinou úmrtí topením nebo Věděli jste? Průměrný Maďar vidí v životě víckrát UFO než uprchlíka.

Předseda recesistické strany Gergely Kovács uvedl, že jejich kampaň je financovaná výhradně z darů sympatizantů. „Zatím jsme umístili 800 plakátů. Jsme proti ovzduší nenávisti, které vytváří tato vláda,“ říká.

Na hranice patří plot, ne hračky, opakuje Orbán

Maďarsko se loni stalo součástí trasy, po níž přicházeli migranti do Evropy. Na příkaz premiéra Orbána postavila armáda bariéru na hranicích se Srbskem a Chorvatskem. Koncem srpna předseda maďarské vlády ohlásil vybudování další zábrany na srbské hranici.

„V plném proudu jsou technické přípravy na výstavbu další bariéry, která bude schopna zadržet i stovky tisíc lidí. V případě změny politiky Turecka se musíme připravit i na tuto možnost,“ varoval Orbán.

„Do Maďarska nepřiletí bez kontroly ani pták. Hranice není možné chránit květinami a plyšovými hračkami. Hranice je nutné chránit plotem, policisty, vojáky a zbraněmi,“ zdůraznil.

Plebiscit bude platný, pokud se ho zúčastní čtyři milióny oprávněných voličů. Podle posledních průzkumů by se to Orbánovi mohlo podařit. Podle opozice je v zemi vytvářena atmosféra strachu. Server hvg.hu upozornil, že vláda toho dosahuje i kampaní, která šíří lži.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám