Hlavní obsah

Trump pochválil Saddáma Husajna. Uměl dobře zabíjet teroristy, prohlásil

Republikánský kandidát na úřad prezidenta USA Donald Trump pochválil tvrdost, s jakou podle něj bojoval proti teroristům bývalý irácký prezident Saddám Husajn. V noci na středu o tom informovala agentura AP.

Foto: Joshua Roberts, Reuters

Donald Trump na předvolebním shromáždění v Raleighu ve státě Severní Karolína

Článek

„Saddám Husajn byl zlý hoch, že? Ovšem víte, co dělal dobře? Zabíjel teroristy. To dělal moc dobře,” prohlásil Trump v projevu v úterý večer na předvolebním shromáždění v Raleighu ve státě Severní Karolína.

„Nečetli jim jejich práva, nebavili se s nimi. Byli to teroristi, měli to spočítané,” dodal.

Trump, ostrý kritik zahraniční politiky současné vlády demokrata Baracka Obamy, již dříve řekl, že svět by byl o 100 procent lepší, kdyby diktátoři jako Saddám Husajn či libyjský Muammar Kaddáfí zůstali u moci.

Poradce demokratické kandidátky Hillary Clintonové Jake Sullivan v reakci uvedl, že „Trumpovo vychvalování brutálních tyranů zřejmě nemá žádné meze“. Takové komentáře podle něj ukazují, jak nebezpečný by byl Trump jako vrchní velitel ozbrojených sil a že není hoden úřadu, o který usiluje.

Husajn spáchal zločiny proti lidskosti

Saddám Husajn Iráku vládl železnou rukou od roku 1979 až do americké invaze v březnu 2003, kdy byl uvězněn a poté 30. prosince 2006 popraven. Jeho syny Udaje a Kusaje zabila americká armáda v červenci 2003.

Zvláštní irácký soud obvinil Husajna za zločiny genocidy, válečných zločinů a zločinů proti lidskosti. Nakonec byl odsouzen k trestu smrti hlavně za podíl na masakru 148 šíitů v Dudžailu v roce 1982, kde byl pravděpodobně použit hořčičný plyn a nervové plyny jako sarin.

Husajn jako prezident prosazoval kombinaci nacionalismu a panarabismu, vizi sjednoceného arabského světa vedeného Irákem. Pro ty, kteří nevyužili jeho  výhodných nabídek, měl v záloze tajná paramilitaristická komanda, mučírny a popravčí čety.

V roce 1990 nařídil iráckou invazi do sousedního Kuvajtu. Poté, co jeho armádu vytlačila koaliční vojska USA a OSN, se pomstil zapálením kuvajtských ropných plošin a ostřelováním spojeneckých základen v Saúdské Arábii.

Foto: Chris Hondros, ČTK/AP

Saddám Husajn na archivním snímku z roku 2006

Husajn a jeho vládnoucí aparát patřil k sunnitům, kteří v tradičně šíitském Iráku tvoří menšinu. Současná irácká vláda podporovaná Američany čelí léta terorismu právě islámských radikálů, především ze strany sunnitské organizace Islámský stát. Německý list Der Spiegel vloni odhalil dokumenty dokazující, že strategii IS řídí zejména právě bývalí Saddámovi důstojníci.

Trumpovy projevy ohledně zahraniční politiky často vyvolávají rozpaky i uvnitř Republikánské strany. Trump například prohlásil, že Spojené státy se ve světě příliš angažují a že to pro ně není výhodné. Zpochybnil také roli NATO. Někteří jeho kritici varovali, že Trumpovy podobné postoje by v případě jeho zvolení prezidentem mohly vyvolat izolaci Spojených států.

Související téma

Foto: Faleh Kheiber/File, Reuters

Volby amerického prezidenta se uskuteční 8. listopadu.

Reklama

Související články

Trump znovu hájil mučení

Donald Trump během úterního předvolebního mítinku v Ohiu stejně jako už dříve hájil waterboarding a další tvrdé výslechové metody, které prezident Barack Obama...

Výběr článků

Načítám