Hlavní obsah

Hloupá blondýna, napsal o mluvčí americké diplomacie turecký politik

– Ankara/Washington

Spojené státy a Turecko řeší novou diplomatickou roztržku, kterou vyvolaly jízlivé poznámky vysoce postaveného tureckého představitele zveřejněné na internetu. Starosta Ankary se ve svých komentářích navezl do mluvčí americké diplomacie Marie Harfové, kterou nazval „hloupou blondýnou“, informoval britský deník The Times. Právě Harfová v minulosti ostře kritizovala turecké úřady za použití nepřiměřené síly proti demonstrantům.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Demonstranti v tureckém parku Gezi v roce 2013

Článek

„Kde jsi, hloupá blondýno, která jsi obviňovala tureckou policii z použití nepřiměřené síly?” napsal na komunitní síti Twitter Melih Gökçek, blízký stoupenec současného prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, který je starostou Ankary již od roku 1994.

Svými slovy narážel na prohlášení Harfové v roce 2013, ve kterém kritizovala tureckou policii za zásah proti demonstrantům v parku Gezi v Istanbulu.

Foto: US Department of State

Mluvčí ministerstva zahraničí USA Marie Harfová

Reakce na demonstrace v Baltimoru

„Tak pojď, blondýno, odpověz,“ napsal ankarský starosta a u svého vyjádření zveřejnil snímky amerických policistů ve městě Baltimore, kteří zasahují proti demonstrantům při bouřlivých protestech po smrti černocha Freddieho Graye.

Ve městě byl následně zaveden zákaz nočního vycházení, který místní starostka zrušila až v neděli. „Podle této blondýny byla reakce vlády během protestů v parku Gezi znepokojující, ale když jde o vaši zemi, to je normální, vyhlásit zákaz vycházení?“ dodal Melih Gökçek.

„Opravdu si nemyslím, že jeho tweety poctím nějakou odpovědí,“ reagovala mluvčí amerického ministerstva Marie Harfová. Na její stranu se postavil i americký velvyslanec v Turecku, který zveřejnil svou fotografii, na které má blonďaté vlasy. „Američtí diplomaté: Všichni jsme blonďáci,“ napsal k tomu.

K protestům, které původně v létě 2013 vypukly kvůli plánovanému kácení stromů v parku Gezi u Taksimského náměstí v Istanbulu, se postupně přidávalo stále více lidí, až se demonstrace rozšířily po celé zemi.

Hněv demonstrantů směřoval především proti tehdejšímu premiérovi a současnému prezidentovi Recepu Tayyipovi Erdoganovi. Při střetech s policií tehdy zahynulo přinejmenším osm lidí, asi 8000 jich bylo zraněno a několik tisíc osob bylo zatčeno.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám