Hlavní obsah

Jakémukoli útoku zvenčí dokážeme čelit, vzkázal syrský prezident

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek
Aktualizováno

Sýrie dokáže čelit jakémukoli útoku zvenčí a hrozby USA ji neodradí od „boje s terorismem“, tedy s povstalci. V neděli to uvedl syrský prezident Bašár Asad.

Foto: Sana, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Článek

Americký prezident Barack Obama v sobotu prohlásil, že USA by měly provést vojenský úder v Sýrii odvetou za chemický útok, jenž má podle něj na svědomí Asadův režim. [celá zpráva]

„Sýrie… je schopna čelit jakékoli agresi zvenčí,“ citovala podle agentury Reuters syrská státní televize Asadova slova, vyřčená během schůzky s íránskými představiteli.

„Americké hrozby zaútočení na Sýrii neodradí Sýrii od jejích zásad… ani od jejího boje s terorismem, podporovaným některými regionálními a západními zeměmi, především Spojenými státy," řekl rovněž Asad.

Syrští vládní činitelé obvykle hovoří o povstalcích, kteří bojují za svržení Asada, jako o teroristech.

USA mají důkazy o použití sarinu

Americký ministr zahraničí John Kerry v neděli prohlásil, že Spojené státy získaly a vyhodnotily vzorky, které potvrdily použití sarinu při nasazení chemických zbraní v Sýrii 21. srpna. Washington z útoku obviňuje režim syrského prezidenta Bašára Asada.

„Vzorky vlasů a krve pozitivně ukázaly stopy plynu sarinu,“ prohlásil šéf americké diplomacie v rozhovoru pro stanici NBC. Podle ministra jde o „velice důležitý posun“, dosažený „v posledních 24 hodinách“. A to díky tomu, že do Spojených států byly přepraveny a následně otestovány vzorky od první pomoci obětem útoku z 21. srpna na východním předměstí Damašku.

Z Kerryho slov nebylo podle agentury AFP jednoznačné, zda šlo o vzorky od pracovníků záchranné služby, anebo o vzorky získané díky těmto záchranářům. Ministr nicméně zdůraznil, že testované vzorky byly získány „nezávisle“ na vzorcích, které v Sýrii shromažďovali inspektoři OSN.

Šéf OSN žádá urychlení analýzy vzorků

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun v neděli požádal šéfa inspektorů Akeho Sellströma o urychlení analýzy vzorků shromážděných v Sýrii na místech předpokládaného chemického útoku. Podle agentury AP o tom informoval mluvčí šéfa Spojených národů Martin Nesirky.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun v neděli požádal šéfa inspektorů Akeho Sellströma o urychlení analýzy vzorků shromážděných v Sýrii na místech předpokládaného chemického útoku. Podle agentury AP o tom informoval mluvčí šéfa Spojených národů Martin Nesirky.

"Použití chemických zbraní nebude akceptováno za žádných okolností," prohlásil Nesirky podle agentury Reuters. "Nemělo by zde být žádné beztrestnosti a všichni pachatelé takového hrůzného zločinu proti lidskosti se za to musejí zodpovídat," dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám