Hlavní obsah

Jakémukoli útoku zvenčí dokážeme čelit, vzkázal syrský prezident

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek
Aktualizováno

Sýrie dokáže čelit jakémukoli útoku zvenčí a hrozby USA ji neodradí od „boje s terorismem“, tedy s povstalci. V neděli to uvedl syrský prezident Bašár Asad.

Foto: Sana, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Článek

Americký prezident Barack Obama v sobotu prohlásil, že USA by měly provést vojenský úder v Sýrii odvetou za chemický útok, jenž má podle něj na svědomí Asadův režim. [celá zpráva]

„Sýrie… je schopna čelit jakékoli agresi zvenčí,“ citovala podle agentury Reuters syrská státní televize Asadova slova, vyřčená během schůzky s íránskými představiteli.

„Americké hrozby zaútočení na Sýrii neodradí Sýrii od jejích zásad… ani od jejího boje s terorismem, podporovaným některými regionálními a západními zeměmi, především Spojenými státy," řekl rovněž Asad.

Syrští vládní činitelé obvykle hovoří o povstalcích, kteří bojují za svržení Asada, jako o teroristech.

USA mají důkazy o použití sarinu

Americký ministr zahraničí John Kerry v neděli prohlásil, že Spojené státy získaly a vyhodnotily vzorky, které potvrdily použití sarinu při nasazení chemických zbraní v Sýrii 21. srpna. Washington z útoku obviňuje režim syrského prezidenta Bašára Asada.

„Vzorky vlasů a krve pozitivně ukázaly stopy plynu sarinu,“ prohlásil šéf americké diplomacie v rozhovoru pro stanici NBC. Podle ministra jde o „velice důležitý posun“, dosažený „v posledních 24 hodinách“. A to díky tomu, že do Spojených států byly přepraveny a následně otestovány vzorky od první pomoci obětem útoku z 21. srpna na východním předměstí Damašku.

Z Kerryho slov nebylo podle agentury AFP jednoznačné, zda šlo o vzorky od pracovníků záchranné služby, anebo o vzorky získané díky těmto záchranářům. Ministr nicméně zdůraznil, že testované vzorky byly získány „nezávisle“ na vzorcích, které v Sýrii shromažďovali inspektoři OSN.

Šéf OSN žádá urychlení analýzy vzorků

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun v neděli požádal šéfa inspektorů Akeho Sellströma o urychlení analýzy vzorků shromážděných v Sýrii na místech předpokládaného chemického útoku. Podle agentury AP o tom informoval mluvčí šéfa Spojených národů Martin Nesirky.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun v neděli požádal šéfa inspektorů Akeho Sellströma o urychlení analýzy vzorků shromážděných v Sýrii na místech předpokládaného chemického útoku. Podle agentury AP o tom informoval mluvčí šéfa Spojených národů Martin Nesirky.

"Použití chemických zbraní nebude akceptováno za žádných okolností," prohlásil Nesirky podle agentury Reuters. "Nemělo by zde být žádné beztrestnosti a všichni pachatelé takového hrůzného zločinu proti lidskosti se za to musejí zodpovídat," dodal.

Reklama

Související články

Damašek očekává brzký útok

Spojené státy se nadále chystají na akci, která má být „tvrdou odpovědí” na údajné použití chemických zbraní syrským režimem. O její formě a začátku prezident...

Výběr článků

Načítám