Hlavní obsah

Vítězství Bidena potvrdila i Arizona

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Další z klíčových bojišť z letošních prezidentských voleb ve Spojených státech vyhlásilo oficiální výsledek hlasování a potvrdilo vítězství demokratického kandidáta Joea Bidena. K Georgii, Michiganu, Pensylvánii a Nevadě se přidala Arizona. Ze států, kde si Biden připsal relativně těsná vítězství, nedokončil takzvanou certifikaci voleb už jen Wisconsin.

Foto: Carolyn Kaster, ČTK/AP

Joe Biden

Článek

Arizona je jedním z pěti států, kde dokázal kandidát Demokratické strany zvrátit vítězství prezidenta Donalda Trumpa z roku 2016. Těsným triumfem v jihozápadním státě si zajistil 11 volitelských hlasů z celkových 306, které podle projekcí amerických médií získal.

Bidena podle konečných čísel v Arizoně volilo o 10 457 lidí více než Trumpa, píše agentura AP. Finální rozdíl mezi jejich zisky je stejný jako číslo uváděné před dokončením certifikace a odpovídá 0,3 procenta všech odevzdaných hlasů. To vše při velmi vysoké volební účasti, která dosáhla skoro 80 procent.

„Tyto volby provázela transparentnost, přesnost a spravedlivost, jak požadují arizonské zákony a volební předpisy, a to i přes četná nepodložená tvrzení o opaku,“ řekla místní státní tajemnice Katie Hobbsová při dnešním vyhodnocení hlasování.

Zmíněná tvrzení o manipulacích s výsledky ve stejnou dobu při vystoupení před arizonskými republikány opakoval Trumpův osobní právník Rudy Giuliani. Trump předtím na Twitteru uvedl, že Arizona byla dějištěm „totální volební korupce“.

Reklama

Výběr článků

Načítám