Hlavní obsah

Ve Washingtonu cvičí na Bidenovu inauguraci

Novinky,
Washington

V pondělí proběhla ve Washingtonu generálka na středeční inauguraci nového prezidenta Joea Bidena. Ta byla nejprve z bezpečnostních důvodů přesunuta z neděle na pondělí a v pondělí musela být přerušena kvůli požáru přístřešku bezdomovců.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ve Washingtonu proběhl nácvik na Bidenovu středeční inauguraciVideo: Reuters

 
Článek

Generálka byla přesunuta na pondělí kvůli útoku Trumpových příznivců na Kapitol 6. ledna. Z bezpečnostních důvodů byla také zrušena cesta Joea Bidena vlakem Amtrak z Wilmingtonu do Washingtonu.

Během pondělní generálky před Kapitolem vyzdobeným americkými vlajkami nacvičovaly vojenské jednotky a čestná stráž. Vojáci už byli ve slavnostních uniformách, defilovali ve formacích a hrála armádní kapela. Zazněla i hymna, kterou bude při středečním ceremoniálu zpívat popová superhvězda Lady Gaga. Před Kapitolem vystoupí i Jennifer Lopez.

Kapitol uzavřeli kvůli požáru

Amerika

Zkoušel se i samotný slib, ten ale při generálce neskládal Joe Biden. Toho i jeho manželku a další vysoké funkcionáře zastoupili náhradníci. Jinak bylo vše jako naostro.

Biden a viceprezidentka Kamala Harrisová po složení slibu a po pronesení projevu provedou symbolickou obhlídku vojenských jednotek, která slouží jako symbol pokojného převzetí role vrchního velitele ozbrojených sil. Potom se spolu s partnery vydají slavnostním pochodem k nedalekému Bílému domu, při němž je budou doprovázet zástupci každé ze složek americké armády a vojenský orchestr.

Rozestavěné jsou před Kapitolem už i židle pro hosty, kterých však bude kvůli koronavirové pandemii výrazně méně.  Každou dvojici sedaček dělí od další dostatečná vzdálenost, aby se zabránilo snadnému přenosu koronaviru.

Reklama

Výběr článků

Načítám