Hlavní obsah

V USA začaly volby, v Dixville Notch vyhrál Biden

Washington

Hlasováním v malých osadách ve státě New Hampshire na východě Spojených států v úterý tradičně začal den voleb amerického prezidenta. Osada Dixville Notch, ztracená v lesích u hranic s Kanadou, otevřením volební místnosti o místní půlnoci symbolicky zahajuje americké volby už od roku 1960, uvedla agentura AFP. V této malé obci získal všech pět hlasů Joe Biden.

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

V Dixville Notch Američané hlasovali hned po půlnoci. Všech pět hlasů tam získal kandidát demokratů Joe Biden

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
Článek

Zatímco není jasné, kdo volby vyhraje a kdy bude známo, zda v Bílém domě setrvá republikán Donald Trump, nebo jej vystřídá někdejší demokratický viceprezident Joe Biden, v Dixville Notch, která čítá méně než tucet obyvatel, bylo jasno hned po odevzdání všech pěti hlasů, které dostal Joe Biden. Před čtyřmi lety tam vyhrála Hillary Clintonová, která nakonec volby prohrála.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Volby v Dixville Notch v New Hampshiru.Video: Reuters

V noci se ještě hlasovalo v sousední vesnici Millsfield. Tam získal Trump 16 hlasů a Biden pět. Kvůli pandemii koronaviru bylo noční hlasování letos zrušeno v osadě Hart’s Location, která až dosud patřila do trojlístku obcí, kde volby v USA tradičně začínaly nejdříve. Všech tamních 48 voličů může odevzdat hlasy až za denního světla.

O příštím prezidentovi USA může rozhodnout až Nejvyšší soud

Volby USA

Ve většině volebních místností na východním pobřeží USA se začne otvírat od šesté ráno místního času (v poledne SEČ) a uzavřeny budou do 20:00 místního času (středa 6:00).

Foto: Scott Eisen, ČTK/AP

V Dixville Notch Američané hlasovali hned po půlnoci. Všech pět hlasů tam získal kandidát demokratů Joe Biden.

Letos hlasování v USA trvá už řadu týdnů, v některých státech mohli voliči začít odevzdávat hlasy již v září. Předem tak učinilo už 96 milionů voličů, což jsou více než dvě třetiny z celkového počtu hlasujících z roku 2016. Volební účast by letos mohla atakovat novodobé maximum.

Biden, nebo Trump?

Většina průzkumů favorizuje Joea Bidena, ovšem před čtyřmi lety také v průzkumech vedla Hillary Clintonová, která nakonec s Trumpem prohrála. Měla ovšem o něco menší náskok.

Vítězem voleb se stane ten, kdo získá hlasy nejméně 270 volitelů, protože americké volby jsou nepřímé. Kromě států, kde tradičně vítězí republikáni, což je především středozápad a jihovýchod USA, nebo demokraté, kteří jsou silní na severovýchodě USA a na pacifickém pobřeží, je tu ještě 13 států, kde ani jedna ze stran nemá trvalou převahu – a ty rozhodují o vítězi. V nich se přitom bojuje o 210 volitelů. Trump jich potřebuje více, protože tradičně republikánské státy mu podle CNN zajišťují 125 volitelů, zatímco Biden jich může v tradičně demokratických získat dvě stě, k čemuž přispívá lidnatá Kalifornie s 55 voliteli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám