Hlavní obsah

Pensylvánie potvrdila výsledky prezidentských voleb. Zvítězil Biden

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Harrisburg

Demokratický kandidát Joe Biden se oficiálně stal vítězem prezidentských voleb v Pensylvánii. Oznámil to v úterý guvernér tohoto státu Tom Wolf.

Foto: Carolyn Kaster, ČTK/AP

Joe Biden oficiálně zvítězil v prezidentských volbách v Pensylvánii

Článek

Podle oficiálních výsledků získal Biden spolu s kandidátkou na viceprezidentku Kamalou Harrisovou v Pensylvánii 3,46 milionu hlasů. Současný prezident Donald Trump spolu se svým viceprezidentem Mikem Pencem dostal 3,38 milionů hlasů, libertariánku Joanne Jorgensenovou podpořilo 79 tisíc voličů.

V Americe začíná předání moci mezi Trumpem a Bidenem

Amerika

Těsným vítězstvím v Pensylvánii získal Biden na svou stranu 20 volitelů, což z tohoto státu dělá jedno z klíčových míst souboje o Bílý dům. Pro vítězství musí kandidát získat 270 z celkem 538 volitelských hlasů.

Federální soudce v sobotu zamítl žalobu Trumpova štábu, kterou chtěl zablokovat uzavření výsledků prezidentských voleb v Pensylvánii. Prezidentův právní tým si stěžoval na to, že s hlasy demokratických voličů se zacházelo jinak než s hlasy republikánů, čímž nebylo zajištěné rovné volební právo dané ústavou.

Georgii vyhodím do povětří, hájila právnička Trumpa. Jeho tým se k ní najednou nehlásí

Volby USA

Soudce ale uvedl, že byly předloženy slabé a neopodstatněné právní argumenty a spekulativní obvinění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám