Hlavní obsah

Debata Bidena s Trumpem vzbudila rozpaky, Trumpovi moc nepomohla

Novinky, ČTK, Alex Švamberk
Washington/Cleveland

Chaotická debata obou amerických prezidentských kandidátů plná osobních útoků, ve které stávající prezident vyzyvatele nenechával domluvit a skákal mu do řeči, vyvolala především rozpaky. Jasného vítěze podle komentátorů nemá, i když mnozí se přiklánějí k tomu, že v ní uspěl více Joe Biden. Trumpův tlak ustál a současnému prezidentovi se nepovedlo dát své kampani nový impulz.

Foto: Patrick Semansky, ČTK/AP

Debata prezidenta Donalda Trumpa a Joea Bidena

Článek

„Nemyslím si, že někdo vyhrál,“ řekl serveru CNBC investor Anthony Scaramucci, který byl krátkou dobu během stávajícího Trumpova volebního období šéfem oddělení Bílého domu pro komunikaci.

„Debata byla tak trochu rozpačitá. Nemyslím si, že se mnoha lidem líbila,“ dodal s tím, že byla podle něj zároveň „nechutná”. Zmínil hlavně neustálé přerušování řečníků mezi sebou. I podle deníku The New York Times (NYT) se přenos rychle zvrhl v „rétorickou rvačku”, při níž kandidáti dávali najevo nevídanou míru vzájemného opovržení. Web Politico zase psal o ”pekle”, kterým mohli být diváci jedině znechucení.

Tahle debata byla jako celá země: Všichni mluví. Nikdo neposlouchá. Nikdo se nic nedozví.

„Během celé 90minutové debaty Trump opakovaně překřikoval Bidena i moderátora Chrise Wallace z Fox News, čímž zastínil snahu o probírání politických plánů a vysloužil si výtky za porušování pravidel, na nichž se oba volební štáby shodly s cílem zajistit, aby měli oba kandidáti stejný prostor,” shrnula agentura Reuters.

Foto: Julio Cortez, ČTK/AP

Prezident Donald Trump při televizní debatě často skákal do řeči soupeřovi i moderátorovi.

I podle komentátora listu Chicago Tribune Cjrise Jonese debata hlavně ukazovala, kam až Spojené státy klesly. Podle něj měla debata odrážet tvrdou realitu, že 200 000 Američanů umřelo na covid a další miliony utrpěly ekonomické ztráty, a mělo se mluvit od zdravotní péči a hospodářské politice. A to s úctou k tomu, co lidi postihlo.

„Tahle debata byla jako celá země: Všichni mluví. Nikdo neposlouchá. Nikdo se nic nedozví. Je to binec,” dodal zpravodajský web Axios. Střet Trumpa s Bidenem byl podle jeho analýzy plný osočování a neslušného přerušování a v některých momentech byl zcela nesrozumitelný. Vinu za chaotický průběh večera připisuje Axios i další média hlavně prezidentu Trumpovi.

Během mučivých devadesáti minut jsem neviděl nic, co by mohlo něco změnit.

Trump nedal kampani nový impulz

Podle komentátora televize CNN Chrise Cillizy neměla debata žádné vrcholy a veřejnosti neřekla nic o tom, co jí kandidáti nabízejí pro příští čtyři roky. Podle něj byla nejhorší za dvacet let jeho práce v CNN.

Přesto podle Cillize dopadl hůře Trump, který sice debatě dominoval, ale jen proto, že přerušoval a šikanoval Bidena a moderátora Chrise Wallaceho ze stanice Fox News. Neustálá přerušení podle něj bránila sledování debaty. Trump, který v průzkumech zaostává, neuspěl podle Cillizy v tom, aby dal své kampani nový impulz. „Vypadá to, že ztratil a ztratil hodně oproti Bidenovi. Během mučivých devadesáti minut jsem neviděl nic, co by mohlo něco změnit.“

Foto: Julio Cortez, ČTK/AP

Joe Biden při televizní debatě

Biden podle něj měl slabý start a jeho odpověď na otázku, proč by se neměl jmenovat nový soudce nejvyššího soudu ještě před volbami, byla nepřesvědčivá.

Biden přitom musel vědět, že tento dotaz dostane. Přesvědčivý byl podle komentátorů Biden naopak v debatě o koronaviru. Cillizza ho však kritizoval, že se snížil na Trumpovu úroveň a vyválel se tak ve stejném bahně, když ho nazval klaunem, protože to bylo v rozporu s jeho tvrzeními, že chce vrátit do Bílého domu slušnost a úctu.

Trump se nezaručil, že by moc předal pokojně

Volby USA

John Podhoretz v listu New York Post zmínil, že Biden působil od počátku v defenzívě, neznamená to však nutně, že byl v debatě poražen: „Je prostou podstatou věci, že Trumpa bylo neuvěřitelně nepříjemné sledovat a Bidena ne. Možná to byla cesta, jak vyhrát republikánské primárky v roce 2016, ale Trumpův přístup nemusí být správnou cestou k vítězství v prezidentských volbách v roce 2020. Zejména, když čelí pandemii koronaviru a přetrvávajícím problémům se svou důvěryhodnosti.“

Biden ustál tlak

Dodal, že Biden se také ztrácel ve faktech a neměl pravdu, když obvinil Trumpa z recese způsobené pandemií a když popíral existenci Antify. Bidenovi podle něj i tak vyšla strategie ukazovat, že všechno, co Trump říká, není pravda, a Trumpovi se nepodařilo dostat Bidena pod tlak.

Trump svými neustálými poznámkami a přerušováním nedal bývalému viceprezidentovi mnoho příležitostí k tomu, aby řekl něco, čím by skutečně poškodil svou kampaň.

I podle webu Politico Biden frontální útok a „šikanu” ze strany Trumpa ustál. Podobně úterní večer hodnotí taktéž stanice BBC, jejíž reportér dokonce označil Bidena za vítěze duelu.

„Jeho hlavním cílem bylo dokázat Američanům, že je schopen ustát tlak, že jeho vyšší věk pro něj není problémem. Musel ukázat, že dokáže přijmout tvrdou ránu a zachovat chladnou hlavu. Tuto laťku se mu převážně dařilo překonávat, ačkoli to bylo přinejmenším částečně dáno tím, že Donald Trump svými neustálými poznámkami a přerušováním nedal bývalému viceprezidentovi mnoho příležitostí k tomu, aby řekl něco, čím by skutečně poškodil svou kampaň,” uvedla BBC v analýze.

Podle reportéra BBC Anthonyho Zurchera bude při dalších debatách pod větším drobnohledem bývalý viceprezident Biden, protože Trumpovo chování v záři reflektorů je už dobře známé.

Reklama

Výběr článků

Načítám