Hlavní obsah

Trump se nezaručil, že by moc předal pokojně

DPA, jz
Washington

Pokud by Donald Trump v listopadu prohrál prezidentské volby, odmítl garantovat pokojné předání moci, napsala agentura DPA. Ve Spojených státech se 3. listopadu konají prezidentské volby. V boji o Bílý dům se utká s Trumpem za demokraty Joe Biden.

Foto: Leah Millis, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

„Musíme počkat, co se stane,“ řekl Trump na tiskové konferenci v Bílém domě. Novinář se ho zeptal, zda v případě „vítězství, porážky nebo nerozhodného výsledku ve volbách“ zaručí klidné předání moci.

Trump ve své odpovědi znovu varoval před podvody při hlasování poštou. Žádné konkrétní důkazy o něčem takovém ovšem nepředložil. Agentura DPA píše, že Trump dal jasně najevo, že bez volebních podvodů nedojde ke střídání v Bílém domě, ale spíše k pokračování jeho vlády.

Trump zaostává za Bidenem o devět procentních bodů

Volby USA

„Říká naprosto iracionální věci. Nevím, co k tomu říct,“ reagoval Joe Biden. Podle současných průzkumů veřejného mínění má větší šance stát se příštím americkým prezidentem.

Jak je volen americký prezident

Volby USA

Vůdce demokratické menšiny v Senátu Chuck Schumer kritizoval Trumpovo prohlášení na Twitteru slovy: „Takto umírá demokracie. Prezident, který se tak zoufale lpí na moci, že ​​se nechce zavázat k pokojné změně moci.“

Trump přijal nominaci do prezidentských voleb, slíbil přistání ženy na Měsíci

Volby USA

Trump už v minulosti vzbudil pozornost svými výroky o uznávání výsledků voleb. V červenci při rozhovoru s televizí Fox News na otázku, zda výsledky uzná, řekl, že "to musí vidět". Také během kampaně před soubojem o Bílý dům v roce 2016 se nechal slyšet, že "výsledky těchto velkolepých a historických voleb plně přijme, pokud vyhraje".

Reklama

Výběr článků

Načítám