Hlavní obsah

Biden útočí na klíčové severovýchodní státy USA. Jeho trumfem jsou korespondenční voliči

Novinky, Michal Sobotka
Washington

Severovýchodní státy USA sehrají klíčovou roli v tom, kdo vyhraje prezidentské volby. Donald Trump si lebedil, že v Pensylvánii, Wisconsinu i Michiganu si vede skvěle a má náskok. Pomyslným tajným trumfem jeho vyzyvatele Joea Bidena se ale mohou stát voliči, kteří upřednostnili korespondenční hlasování.

Článek

„Velký náskok máme v Pensylvánii. Hned vám řeknu, o kolik vedeme v Michiganu... wow, to je opravdu vysoké číslo. A vedeme také ve Wisconsinu,“ uvedl na tiskové konferenci Trump přibližně ve 2:20 ráno (8:20 SEČ) s vidinou vítězství.

V dané chvíli sice v severovýchodních státech USA skutečně vedl, jak ale upozornil server NBC News, v těchto státech teprve začalo sčítání korespondenčních hlasů. A touto formou volili především demokraté.

Oproti roku 2016 ztratil Trump zatím pouze Arizonu

Volby USA

Ještě v 9:40 SEČ vedl Trump ve Wisconsinu o 119 tisíc hlasů. Analytik Nate Silver uvedl, že zbývá dopočítat přibližně 211 tisíc korespondenčních hlasů. V tuto chvíli už je ale Wisconsin zabarven do světle modré barvy. Biden souboj otočil a vede o zhruba 21 tisíc voličů, přičemž ještě 103 tisíc hlasů zbývá dopočítat.

V Michiganu vedl Trump dokonce o několik procentních bodů. I tady se ale situace během dne otočila. Zbývá sečíst 616 tisíc hlasů a Biden se dostal do těsného vedení, zatím má o 7 tisíc voličů více.

NBC dodává, že v Michiganu korespondenčního hlasování využily zhruba tři miliony lidí. Dopočítat zbývá především okres Wayne, jehož součástí je město Detroit a kde dosud Biden získal 67 procent hlasů oproti 31 procentům Trumpa.

Grafy se barví do ruda. Prognózy hovoří pro Trumpa

Volby USA

Zřejmě největším otazníkem zůstává momentálně Pensylvánie, kde je sečteno 75 procent všech hlasů a Trump tady vede o 649 tisíc voličů. Korespondenčně tady hlasovalo asi 2,5 milionu lidí. Ještě ale zbývá sečíst 1,4 milionu těchto hlasů. Korespondenční voliče dosud s poměrně jasnou převahou získává Biden v poměru 78:21.

Biden vystoupil s optimistickým projevem, Trump chce zastavit sčítání

Volby USA

V lidnatějších městech státu Filadelfii a Pittsburghu je dosud sečteno poměrně málo hlasů, a především Filadelfie je hodně nakloněna Bidenovi. Demokratický kandidát zde dosud získal lehce přes 76 procent voličů. Sečteno je pouze 56 procent hlasů z tohoto města.

Otazníky se vznášejí také nad Georgií, Nevadou a Severní Karolínou. Agentura Reuters uvedla, že nejpravděpodobnější cestou k vítězství je pro Bidena zisk Nevady a Wisconsinu. Pokud by tyto státy získal – a v obou zatím vede – stačilo by k celkovému prvenství vyhrát v Georgii, Michiganu nebo Pensylvánii.

V případě Trumpa je naopak klíčovým státem v tuto chvíli Pensylvánie, která ho podpořila před čtyřmi lety. Pokud v ní vyhraje, potřebuje ještě tři proměnlivé státy, kdyby v ní ale na Bidena nestačil, potřebuje i zbývajících pět států, tedy Georgii, Severní Karolínu (v obou zatím vede), Nevadu, Wisconsin i Michigan.

Reklama

Výběr článků

Načítám