Hlavní obsah

Začal druhý den finále senátních voleb

V Česku začal druhý den závěrečného kola senátních voleb. Volební místnosti se na třetině území republiky otevřely v 08:00. Během následujících šesti hodin pak má většina ze zhruba 2,8 milionu voličů možnost rozhodnout, kterých 26 z 52 kandidátů zasedne v horní komoře Parlamentu. Jasno už mají na Děčínsku, kde před týdnem v prvním kole mandát obhájil Zbyněk Linhart (za STAN).

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Volební místnosti budou otevřeny do 14:00. Pak volební komisaři začnou hlasy sčítat a posílat ke zveřejnění Českému statistickému úřadu. Podle zkušeností z minulých voleb by mohly být výsledky známy kolem 17:00.

První volební kolo vyhrály hnutí STAN a SLK, která k Linhartovi mohou přidat dalších deset senátorů a počet členů klubu zvýšit minimálně na 26 členů. Stejnou šanci má také ODS, která stejně jako Starostové obhajuje tři křesla. Starostové by své řady mohli doplnit o tři finalisty TOP 09.

Senátor Linhart vyhrál už v prvním kole, končí Dienstbier

Volby do Senátu

KDU-ČSL má možnost získat sedm senátorů, šest mandátů z 15 obhajuje. Hnutí ANO má finalisty v osmi obvodech a obhajuje dva mandáty ze sedmi. Podobně je na tom Klub pro liberální demokracii - Senátor 21, který obhajuje dva mandáty z šesti a má stejný počet finalistů. Přidat by se k němu mohli v případě úspěchu i dva finalisté navržení Piráty. ČSSD obhajovala deset křesel ze 13, ve finále má pouze tři nominované.

Výsledky senátních voleb přehledně: Kdo jde do druhého kola

Volby do Senátu

Mezi letošními finalisty jsou i tři poslanci, za které by v případě zvolení mezi senátory do Sněmovny nastoupili náhradníci. V případě Miroslavy Němcové (ODS) by to měl být jihlavský radní Jaroslav Vymazal vzhledem k tomu, že Jan Tecl se náhradnictví vzdal už po svém zvolením senátorem před dvěma lety.

Za Petra Bendla (ODS) by se podle pořadí náhradníků z kandidátky zřejmě vrátil na rok do Sněmovny po 16 letech někdejší europoslanec Hynek Fajmon. Místo Jiřího Maška (ANO) by místo ve Sněmovně obsadil živnostník Petr Koleta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám