Hlavní obsah

Nemocný Zeman se schůzkou s Fialou souhlasí. Proběhnout má později

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman přijme lídra koalice SPOLU Petra Fialu. Ve středu to potvrdil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček s tím, že prezident s žádostí o schůzku podanou prostřednictvím kancléře Vratislava Mynáře souhlasil. Setkání se má uskutečnit „v pozdějším termínu”.

Záznam: Brífink po jednání zástupců SPOLU a PirSTANVideo: psp.cz

 
Článek

„Já jsem požádal o schůzku s panem prezidentem. O termínu se budeme bavit ve chvíli, kdy bude pan prezident přesunut na standardní pokoj a bude možné, aby realizoval svůj program,” uvedl Fiala.

Babiš: Prezident mi potvrdil, že mě pověří sestavením vlády

Domácí

Kdy by mohl mít termín, nechtěl předjímat. „Nemám informace o jeho zdravotním stavu. Nemohu tak odhadnout, kdy ten termín bude,” doplnil.

„Pan kancléř již s panem prezidentem o žádosti předsedy ODS hovořil. Pan prezident souhlasí. Schůzka se uskuteční, v pozdějším termínu,” uvedl odpoledne mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Koalice už dříve avizovaly, že jejich kandidát na premiéra požádá prezidenta o schůzku už v sobotu večer po sečtení výsledků sněmovních voleb. V neděli byl ale Zeman hospitalizován, předtím ho v Lánech navštívil šéf hnutí ANO a premiér Andrej Babiš.

Program do 8. listopadu

Fiala současně také ve středu řekl, že koalice se již domluvily na termínu, kdy by měly mít shodu na programovém prohlášení. „Nejpozději do 8. listopadu chceme podepsat společnou smlouvu,” upřesnil.

Program je podle něj priorita a až pak se bude řešit obsazení ministerstev. „Domluvili jsme se na vzniku šesti skupin, které se budou zabývat jednotlivými programovými oblastmi,” řekl Fiala.

Na dotaz Novinek upřesnil, že se budou zabývat například kulturou či školstvím. „Za každou stranu bude jeden zástupce,” uvedl.

Novou šéfkou Sněmovny se má stát Pekarová Adamová

Volby

Další setkání koalic by se pak mělo konat příští týden v úterý.

Koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a PirSTAN mají ve Sněmovně většinu 108 hlasů. Očekává se, že tak vytvoří novou vládu.

Reklama

Výběr článků

Načítám