Hlavní obsah

Novou šéfkou Sněmovny se má stát Pekarová Adamová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako velmi pravděpodobné se zdá být zvolení šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové do funkce předsedkyně Poslanecké sněmovny. Ačkoli bude mít nejpočetnější poslanecký klub hnutí ANO, vítězná koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) z taktických důvodů odmítá funkci přepustit někomu jinému.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předsedkyně TOP 09 Markéta Adamová Pekarová odevzdala svůj hlas v pátek 8. října 2021 ve sněmovních volbách.

Článek

„Oni (ANO) nejsou vítězové voleb a bylo by to (přenechání předsednictva Sněmovny) velkým taktickým pochybením. Předseda Sněmovny může v dané situaci být klíčový, protože může pověřovat sestavením vlády. Proto to nedáme do rukou představiteli ANO. Nejsme padlí na hlavu,“ řekl Právu šéf lidovců Marian Jurečka.

Zároveň podotkl, že je koalice SPOLU připravena jednat a respektovat výsledek voleb v otázce poměrného zastoupení.

Jurečka: Věřím, že Babiš umí počítat a o vládu se nebude pokoušet

Parlamentní volby

„Budeme jednat (o složení vedení dolní komory) se všemi kluby, s výjimkou hnutí SPD. Dovedu si představit, že by měl být představitel hnutí ANO místopředsedou Sněmovny,“ doplnil Jurečka pro Novinky.

Za nejžhavější kandidátku na šéfku dolní komory je tak aktuálně považována Pekarová Adamová, která vedla koalici SPOLU v Praze, kde utržila téměř 40 procent hlasů.

Zároveň sama získala druhý nejvyšší počet preferenčních hlasů vůbec, a to bez mála padesát tisíc. Předstihl ji pouze předseda STAN Vít Rakušan ve Středočeském kraji.

Dvojrole pro Adamovou?

Pekarová Adamová se však již před volbami netajila tím, že má zájem také o ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). Otázkou proto zůstává, na jaké pozici by se s ohledem na silný voličský mandát s kolegy domluvila.

Sněmovna má nejvyšší zastoupení žen v historii, poslankyň je padesát

Parlamentní volby

Ve hře je i varianta, že by místo v čele MPSV přenechala Olze Richterové, kterou by tam rádi vyslali Piráti.

„Nejdříve si promluvíme ve SPOLU”

Obsazení vedení Sněmovny, a stejně tak jednotlivých resortů, není ale podle Pekarové Adamové na pořadu dne. „Personálie prozatím vůbec neřešíme,“ uvedla pro Novinky.

Nová vláda: dvě křesla pro Piráty, pro ODS šest a premiér?

Domácí

Z jejího vyjádření bylo dále patrné, že chce i následně dodržet domluvený postup. „Nejdříve se to bude řešit v rámci SPOLU, pak s Piráty a STAN a pak i do médií,“ doplnila.

Benda, Vondráček a kdo dál?

Na sociálních sítích však často padá i jméno služebně nejstaršího poslance Marka Bendy z ODS, který zná chod Sněmovny ze všech stávajících poslanců nejlépe.

Do vedení Sněmovny by chtěl usednout i její dosavadní šéf Radek Vondráček (ANO), což však zástupci SPOLU vylučují.

FOTO: Volby 2021 – radost i zklamání ve volebních štábech

Parlamentní volby

Podle očekávání se ve vedení Sněmovny naopak již neobjeví šéf ODS Petr Fiala, jelikož se má stát novým premiérem.

Z vyjádření Jurečky dále vyplývá, že místo ve vedení zřejmě neobsadí ani dosavadní místopředseda Sněmovny a šéf SPD Tomio Okamura.

Další ze současných místopředsedů Vojtěch Pikal (Piráti) poslanecké křeslo v letošních volbách neobhájil.

Funkce znovu nečeká ani na předsedu KSČM Vojtěcha Filipa, Tomáše Hanzela z ČSSD, jejich strany pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do Sněmovny nepřekročily.

Volby zdrtily ČSSD a KSČM i finančně

Volby

Šest funkcí ve vedení Sněmovny se proto bude dělit pouze mezi ANO, ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Piráty.

Reklama

Výběr článků

Načítám