Hlavní obsah

Prezidentovi a vládě věří 37 procent lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezidentovi a vládě podle průzkumné agentury CVVM důvěřuje shodně 37 procent lidí, přičemž plnou důvěru má prezident jen od devíti procent lidí, vláda dokonce pouze od pěti. Nejlépe si u občanů stojí starostové.

Foto: CNN Prima News

Miloš Zeman v rozhovoru pro CNN Prima News

Článek

Z červencového průzkumu zaměřeného na důvěru v ústavní instituce vyplývá, že prezidentovi důvěřuje celkem 37 procent lidí, přičemž „rozhodně” mu věří devět procent a 28 procent dotazovaných mu důvěřuje „spíše”. Naopak nedůvěru prezidentovi vyslovilo 59 procent respondentů, kdy 33 procent z nich mu „rozhodně nedůvěřuje”.

Volby by vyhrálo ANO. Šlachta mimo hru

Parlamentní volby

Taktéž vláda v červenci má důvěru od 37 procent lidí. Oproti prezidentovi jí plně důvěřuje pouze pět procent respondentů.

S nejnižší důvěrou z průzkumu vychází Poslanecká sněmovna, které věří 29 procent respondentů. Jen o šest procent více získal Senát.

Naopak nejvíce důvěry vkládali respondenti do samospráv. V Praze převažuje důvěra magistrátu nad nedůvěrou. Obecně krajským zastupitelstvům věří 49 procent dotazovaných. Stejně tak hejtmanům.

„Podstatně lépe než všechny výše uvedené instituce jsou na tom obecní zastupitelstva, případně zastupitelstva městských částí a starostové. Důvěra k nim dosahuje úrovně přibližně tří pětin,” napsala CVVM. Konkrétně se kladně k obecním zastupitelstvům vyjádřilo 63 procent respondentů.

Nejlépe z celého průzkumu vychází starostové, kterým plně důvěřuje 22 procent dotazovaných a „spíše” jim věří 45 procent, celková důvěra se tak pohybuje okolo 77 procent.

Jak vycházejí volební průzkumy, proč se výsledky často liší a co říkají ty aktuální

Parlamentní volby

Reklama

Související články

Volby by vyhrálo ANO. Šlachta mimo hru

Vítězem voleb by se v červenci podle modelu CVVM stalo hnutí ANO se ziskem 23,5 procenta. Koalice Spolu by dostala 21,5 a koalice Pirátů a STAN 21 procent. Do...

Výběr článků

Načítám