Hlavní obsah

Vesmírné ambice SAE nekončí. S japonskou firmou hodlají dostat na Měsíc vozítko Rašíd

Dubaj

Soukromá japonská společnost ispace v roce 2022 dopraví na Měsíc lunární vozítko Spojených arabských emirátů (SAE). S odkazem na středeční oznámení firmy o tom napsala agentura Reuters. Emiráty usilují o rychlou expanzi svého vesmírného programu s cílem rozšířit své vědecké a technologické schopnosti a snížit závislost své ekonomiky na ropě.

Foto: AP

Ilustrační snímek

Článek

Lunární vozítko Rašíd bude zcela navrženo Spojenými arabskými emiráty. Postaví jej dubajské Vesmírné středisko Muhammada bin Rašída (MBRSC) a po dokončení sběru dat vozítko na Měsíci zůstane.

Oproti původnímu plánu se mise uskuteční o dva roky dříve.

Využít Muskovu raketu

Dopravení vozítka na lunární povrch bude pro soukromou japonskou společnost ispace první misí tohoto druhu. Využít k tomu hodlá raketu Falcon 9 společnosti SpaceX miliardáře Elona Muska.

Trosky všude. Muskově firmě nevyšel ani čtvrtý výškový test prototypu rakety Starship

Věda a školy

Společnost ispace, která byla založena v roce 2010, si klade za cíl poskytovat komerční dopravu na Měsíc a v dlouhodobém horizontu začlenit Měsíc do ekonomiky Země.

Raketa SpaceX na oběžnou dráhu Měsíce dopraví přistávací modul ispace. Ten se následně snese na lunární povrch, kde z něj vyjede vozítko Rašíd a zahájí průzkum. Společnost ispace uvedla, že bude lunární misi SAE zajišťovat kabelovou komunikaci a energii během fáze letu a bezdrátovou komunikaci na Měsíci.

V USA provedli zážeh nejsilnější měsíční rakety. Tentokrát podle plánu

Věda a školy

Přistávací modul na Měsíc také dopraví baterii s pevným elektrolytem japonské společnosti NGK Spark Plug, aby se její funkčnost otestovala v lunárním prostředí. Tyto baterie místo kapalných elektrolytů používají pevné elektrolyty, jsou považovány za bezpečnější, umožňují rychlejší dobíjení a mají delší životnost.

Sonda u Marsu a první astronautka

Svůj národní vesmírný program Spojené arabské emiráty zahájily v roce 2017. Svého prvního astronauta do vesmíru poslaly v roce 2019, když se Hazza Mansúrí přidal k posádce Mezinárodní vesmírné stanice (ISS).

K ISS letí nová posádka. Včetně prvního astronauta z Emirátů

Věda a školy

V únoru dorazila na oběžnou dráhu Marsu první meziplanetární sonda SAE, která nyní posílá zpět data o klimatu a atmosféře na rudé planetě.

Velké marsovské finále. U rudé planety zaparkovala první ze tří sond, arabská Naděje

Věda a školy

Tento týden pak země do svého vesmírného programu vybrala první astronautku, Núru Matrúšiovou. Pokud se jí po výcviku podaří dostat na kosmickou misi, mohla by se stát první Arabkou ve vesmíru.

Emiráty mají první astronautku

Věda a školy

Očekávaná měsíční mise je podle Reuters součástí širšího cíle SAE vybudovat do roku 2117 kolonii na Marsu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám