Hlavní obsah

Vědci vyvinuli metodu, která může snadno odhalit nemoci. Je rychlejší než PCR

Čeští vědci vyvinuli novou metodu, která dokáže ve vzorku krve detekovat nukleové kyseliny s extrémní citlivostí – a tím i různé nemoci. Úspěšně ji otestovali konkrétně při diagnostice jedné z nemocí krvetvorby, tzv. myelodysplastickém syndromu. Nový postup je podle Akademie věd rychlejší a jednodušší než nyní standardně používaná metoda PCR.

Foto: Petra Palečková, ÚFE AV ČR

V laboratoři Optických biosenzorů Ústavu fotoniky a elektroniky Akademie věd

Článek

Některé choroby či jejich příčiny lze odhalit díky technologiím, které změří hladiny biomolekul, kupříkladu proteinů nebo právě nukleových kyselin. Nová metoda podle odborníků umí určit přítomnost charakteristických krátkých úseků RNA (microRNA) ve vzorku krve.

Udělat si test doma?

Výzkumníci to modelově testovali na vzorku krevní plazmy, ale do budoucna potenciálně chtějí, aby si testy touto metodou mohli dělat lidé i sami doma.

Na testy se zase stojí fronty. Chodí i očkovaní

Koronavirus

„Zjednodušení detekčního procesu potenciálně umožňuje nahradit komplikovanou a nákladnou laboratorní infrastrukturu jednoduchým a kompaktním zařízením – biosenzorem – a metodu přenést přímo do místa péče, na kliniku či do prostředí domova, kde stanovení biomarkerů může provádět zdravotní personál či sám pacient,” popsal Jiří Homola z Ústavu fotoniky a elektroniky AV ČR, kde vede výzkum optických biosenzorů.

Dětská cukrovka mění život celé rodiny

Styl

Získání daného vzorku na test má pak podle něj být v principu podobné, jako to mají diabetici u glukometru, tedy přístroje určeného k domácímu měření glykémie.

„Pacient se doma píchne do prstu, kapička krve se pak přesune do detekčního zařízení a to mu vlastně ukáže, jak na tom je. Jde o technickou záležitost, se kterou obecně půjde pracovat na této obdobné bázi,” objasnil Homola pro Novinky.

Nevyžaduje přípravné kroky

Zdeněk Krejčík z Ústavu hematologie a krevní transfuze v Praze uvedl, že se citlivost vyvinuté metody blíží citlivosti PCR. Nová metoda má však podle něj výhodu, že na rozdíl od PCR metody nevyžaduje řadu přípravných kroků, např. izolaci microRNA a přepis microRNA do DNA.

Foto: ÚFE AV ČR

Ilustrace principu nové analytické metody

Experti z obou ústavů úspěšně otestovali novou metodu při odhalování potenciálních biomarkerů myelodysplastického syndromu. Jde o nemoc krvetvorby, která často přechází do závažného zhoubného onemocnění – akutní myeloidní leukémie.

Možné uplatnění metody v medicíně je ale podle vědců výrazně širší. V budoucnu může být využita třeba při výzkumu příčin některých chorob nebo při léčbě „ušité na míru” danému pacientovi.

Výzkumníci objevili novou roli krevních buněk. Může pomoci při transplantaci kostní dřeně

Věda a školy

Metodu vyvinul tým z Ústavu fotoniky a elektroniky AV ČR, studii o výzkumu zveřejnil časopis Biosensors and Bioelectronics.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám