Hlavní obsah

Ve školách roste zájem o obědy zdarma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ve školách pokračuje trend vzrůstajícího zájmu o obědy zdarma, které žákům z chudých rodin zajišťuje nezisková organizace Women for Women. Potřeba pomoci rodinám s nedostatkem peněz se podle organizace bude dále zvyšovat, a to i v souvislosti se současnou vysokou inflací a zdražováním energií. V aktuálním školním roce pomáhá projekt Obědy pro děti 10 364 žákům, tedy o 655 více než v roce minulém.

Foto: Profimedia.cz

Školní jídelna (ilustrační snímek)

Článek

Od loňského září projekt uhradil obědy za zhruba 52,7 milionu korun, přičemž od letošního 1. ledna zaplatil za školní obědy zhruba 32 milionů, sdělila manažerka organizace Women for Women Jana Skopová.

„Zájem o Obědy pro děti nám roste každý rok,” uvedla. „Situace se bude nadále zhoršovat a potřeba se bude zvyšovat,” upozornila.

Zatímco před pěti lety dostávalo díky projektu obědy zdarma 5214 dětí v 766 základních školách, nyní organizace pomáhá 10 364 žákům z 986 škol, tedy asi ve čtvrtině ZŠ v Česku.

Na školu si mnozí samoživitelé půjčují

Domácí

Skopová doplnila, že nejvíce obědů zdarma dostávají žáci v Moravskoslezském, Ústeckém a Středočeském kraji.

V některých školách oběd až za 40 Kč

Cena školního oběda v poslední době vzrostla. Od loňského září ministerstvo zvedlo limity cen obědů ve vyhlášce asi o 20 procent. Podle Skopové tak rodiče zaplatili za oběd pro dítě v základní škole ke konci minulého roku v průměru 28 korun.

Od ledna a února se pak ceny dál zvýšily kvůli růstu cen potravin a energií.

Česká inflace je výrazně vyšší než v EU. A ceny ještě porostou

Ekonomika

„Tento rok předpokládáme, že průměrná cena oběda vzroste minimálně o dvě koruny. Ovšem v některých školách stojí jeden oběd od tohoto roku i 40 korun,” vypočetla manažerka.

MŠMT zatím nevypsalo dotace

Ministerstvo školství letos zatím kvůli rozpočtovému provizoriu nevypsalo na obědy zdarma dotace, v návrhu státního rozpočtu na to podle tiskového oddělení úřadu počítá s 60 miliony korun.

Dalších 20 milionů korun by chtělo ministerstvo letos dát na podporu obědů zdarma v mateřských školách v Karlovarském a Ústeckém kraji. Tento projekt pro školky, zatím tedy jen ve zmíněných dvou krajích, spustilo MŠMT loni.

Ministerstvo školství spustí v září projekt obědů zdarma ve školkách. Zatím jen ve dvou krajích

Věda a školy

Co se týká stravování v ZŠ, tak podle mluvčí resortu Anety Lednové by se školy měly vejít do limitu cen obědů daných vyhláškou i při současné inflaci. „Na výši limitů nemá vliv cena energií, ale pouze cena surovin (potravin) – úhradu provozních nákladů hradí zřizovatel zařízení školního stravování,” informovala.

Ministerstvo podporovalo v uplynulých letech školní obědy zdarma dotačním programem Podpora školního stravování pro žáky základních škol. V letech 2020 a 2021 se do něj podle Lednové kromě organizace Women for Women nikdo jiný nepřihlásil.

Lesní školky mají nadále potíže se stravováním, hygiena požaduje vodovod nebo studnu

Věda a školy

Dotace na obědy zdarma pro chudé děti poskytovalo v uplynulých letech také ministerstvo práce a sociálních věcí, konkrétně z evropského Operačního programu potravinové pomoci.

Výše popisovaný projekt Obědy pro děti zahájila organizace Women for Women v roce 2013. Organizace poskytuje pomoc prostřednictvím ZŠ. Vytipování dětí, které potřebují pomoc, mají na starosti ředitelé škol ve spolupráci s učiteli.

Školy mají za sebou poslední hromadné testování na covid

Věda a školy

Reklama

Související články

Jak naučit děti rozumně zacházet s penězi

Naučit dítě hospodařit s penězi, aby neutrácelo za zbytečnosti, spořilo si a obecně si vážilo peněz, nemusí být vůbec složité. Je ale důležité s výchovou začít...

Výběr článků

Načítám