Hlavní obsah

Školy mají za sebou poslední hromadné testování na covid

– Praha

Ve školách se v pondělí 14. února konalo poslední kolo plošného testování žáků a zaměstnanců na covid-19. Jedinci, kteří přijdou do školy např. po nemoci až v dalších dnech v týdnu, se budou testovat ještě do pátku.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle rozhodnutí vlády skončí testování ve školách i firmách definitivně od soboty 19. února. Jeho ukončení zdůvodnil premiér Petr Fiala (ODS) zlepšujícím se vývojem epidemie. Původně se počítalo s testováním každé pondělí do konce února.

Karanténa se ruší, izolace se prodlouží na sedm dní

Domácí

Výsledky školních testování z minulého pondělí podle ministerstva zdravotnictví potvrdily, že šíření vysoce nakažlivé koronavirové varianty omikron začalo ustupovat.

Nákaza se minulý týden potvrdila metodou PCR u 10 018 žáků a zaměstnanců škol (konkrétně u 8970 žáků a 1048 pracovníků), zatímco v předešlém týdnu šlo o 15 413 lidí.

Testy ve školách odhalily prudký pokles počtu případů

Domácí

Testovalo se ovšem méně osob než předtím, což bylo dáno jak změnami karantén, tak začátkem jarních prázdnin v některých okresech.

První dva týdny v lednu se každopádně prováděly testy ve frekvenci dvakrát týdně, od 17. ledna se omezily na pondělí. Testování se týkalo přibližně 1,4 milionu žáků základních škol a denní formy vzdělávání na konzervatořích a středních školách. Od 31. ledna se k nim připojili studenti vyšších odborných škol.

Konec povinnosti informovat hygienu

Jak sdělilo ministerstvo školství, s ukončením testování ve školách od 19. února skončí také povinnost škol informovat hygieniky o nákaze žáka či zaměstnance a o rizikových kontaktech.

„Školy mohou poskytnout součinnost krajské hygienické stanici, nicméně již nejsou oprávněny předávat osobní údaje dětí, žáků, studentů, zaměstnanců,“ uvedlo MŠMT na webu.

Školy už nebudou muset hlásit nakažené a rizikové kontakty

Domácí

Rodiče zároveň podle školského úřadu nebudou mít povinnost sdělit škole, že jejich dítě mělo pozitivní PCR test. V případě, že do školy přijde dítě s příznaky nemoci, bude mít škola nicméně zákonem danou povinnost oddělit ho od ostatních žáků. Rovněž by k němu měla zajistit dozor a vyzvat rodiče, aby si dítě odvedli domů.

Maďar: Respirátory bychom mohli začít sundávat v polovině března

Domácí

Co se týká žáků škol, povinné testování zůstane od 19. února pouze pro studenty, kteří jsou na praxi v nemocnicích, domovech seniorů či zařízeních pro lidi se zdravotním postižením. Jejich testování bude zajišťovat zaměstnavatel, nikoli škola.

Stejně tak by i v testování zaměstnanců měli pokračovat poskytovatelé lůžkové a jednodenní zdravotní péče, domovy pro seniory, pro osoby se zdravotním postižením nebo domovy se zvláštním režimem.

Toto testování studentů a zaměstnanců v nemocnicích a podobných zařízeních se nově bude vztahovat už jen na neočkované či na lidi, kteří nemoc neprodělali v posledním půl roce. Očkování bude platné 14 dnů po druhé dávce vakcíny a u starších 18 let nejvýše 270 dnů, nebo po posilující dávce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám