Hlavní obsah

Uzákonit učitelům vyšší platy? Podpora nejistá

Právo, Jiří Mach

Všechny sněmovní strany by přivítaly, aby platy učitelů rostly ke 130 procentům proti celorepublikové průměrné mzdě. Piráti chtějí do zákona dokonce zavést povinnost, aby se takto platy pedagogů pravidelně valorizovaly, a to už od roku 2023. Ale tomu se některé strany vzpírají, protože by to vyšlo na desítky miliard navíc.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Školský expert Pirátů Lukáš Bartoň

Článek

„Ve druhém čtení zákona o pedagogických pracovnících předložíme pozměňovací návrh, aby průměrný plat učitele odpovídal minimálně 130 procentům průměrné mzdy,“ řekl Právu školský expert Pirátů Lukáš Bartoň. K tomu by bylo podle něj potřeba získat navíc 29 miliard korun.

Určitě proti tomu hlasovat nebudu, ale je zapotřebí upozorňovat, že platy učitelů jsou nízké. A než se spoléhat na valorizační zákon, tak by vláda měla velmi jednoduše přidat peníze do rozpočtu.
Martin Baxa, místopředseda ODS

Celostátní průměrná mzda dosáhla loni 33 697 korun hrubého, kantoři berou průměrně kolem 37 tisíc, tedy zhruba 110 procent celostátního průměru. Vláda potvrzuje, že splní svůj program – platy učitelů budou příští rok o polovinu vyšší než v roce 2017 a dosáhnou tedy průměrně nejméně 45 tisíc.

Podpora sice není jistá, ale rozhodně ji nelze vyloučit

Jasnou podporu Piráti zatím nemají. „Podporuji programové prohlášení vlády, kde jsou procenta jasně uvedena. A pak už je zbytečné se bavit o něčem, co má přesah do další vlády. Starám se o to, co bude v době, kdy jsem schopen o tom rozhodnout. Oni tam piráti možná ani nebudou. To bych nepodpořil,“ řekl Právu místopředseda školského výboru Karel Rais (ANO).

Školy už počítají nové peníze. I na prémie

Věda a školy

Zato provládní komunisté jsou spokojeni. „Děkujeme Pirátům, že okopírovali náš návrh, který jsme předložili už před dvěma lety,“ uvítal iniciativu Ivo Pojezný (KSČM). Podpora zní i od ČSSD.

„Sama jsem iniciovala hlasování ve Sněmovně v roce 2016, aby této výše bylo dosaženo v roce 2020. A bylo to odsouhlaseno. Takže já to jedině podporuji,“ řekla Právu Kateřina Valachová (ČSSD).

Třetina začínajících učitelů zvažuje podle průzkumu odchod ze své školy či přímo ze školství

Věda a školy

Místopředseda ODS Martin Baxa proti návrhu nic nemá. „Beru to jako jednu z cest, jak docílit zvyšování platů zaměstnanců ve školství. Určitě proti němu hlasovat nebudu, ale je zapotřebí razantně upozorňovat, že platy učitelů jsou nízké. A než se spoléhat na valorizační zákon, tak by vláda měla velmi jednoduše přidat peníze do rozpočtu,“ řekl Právu.

Reklama

Související články

Zveřejňování odměn pro učitele budí rozpaky

Ředitelé škol vítají snahu ministerstva školství zvyšovat nadtarifní částku platů na úkor rychlejšího růstu základu. Pozastavují se však nad představou, že by...

Učitelé dostanou výrazně přidáno

Učitelé mateřských, základních a středních škol nyní podepisují nové platové výměry, které jim od Nového roku zajišťují růst tarifní složky platu o osm...

Školy nabraly další tisíce asistentů

Asistentů ve třídách přibývá každým rokem jako hub po dešti. Od září jich proti minulému školnímu roku přibylo ve školách dalších 3231. Dohromady už jich...

Výběr článků

Načítám